PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ – Județul Maramureș ar putea fi scos din carantină până la Crăciun

270

Până la Crăciun județul Maramureș ar putea fi declarat liber de pestă porcină africană. Medicii veterinari de la Direcția Sanitar-Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș sunt foarte optimiști în această privință, primele măsuri în acest sens urmând a fi luate de săptămâna viitoare.

”La Maramureș, este foarte adevărat, nu au mai evoluat focare de pestă porcină africană, iar din data de 9 decembrie colegii din DSVSA Maramureș o să demareze campania de recoltare de probe de sânge pentru examen serologic în vederea depistării statusului de sănătate la nivelul celor trei focare care implică două localități. Se vor recolta probe de sânge de la absolut toată populația de suine din cele două localități, Oncești și Ieud, iar dacă probele vor fi negative atunci vom proceda la introducerea de animale santinelă”, a spus Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureș, pentru „Glasul Maramureșului”.

În cele trei focare se vor plasa purcei vii, iar dacă în timp de 14 zile nu se îmbolnăvesc pot fi ridicate definitiv măsurile de carantină.

„Până de Crăciun vom ridica carantina, iar asta în perspectiva neevoluției unor alte focare. Avem supraveghere în continuare, poliția de frontieră de la Borșa ne-a livrat și săptămâna aceasta niște probe de la niște porci din zonă, care au ieșit negative și acest lucru ne bucură”, a adăugat Vasile Pop.

În ceea ce privește sacrificarea porcilor pentru Crăciun, în acest an fenomenul a început mai devreme tocmai datorită apariției focarelor de pestă porcină, în ciuda tuturor mesajelor date de autorități ca populația să nu intre în panică.

„Am rugat populația să nu intre în panică și să nu sacrifice porcii, dar faptul că s-au sacrificat deja înseamnă pentru noi că o să avem de recoltat un număr mult mai mic de probe serologice în acest sens. E de bine la Maramureș”, a concluzionat directorul adjunct al DSVSA Maramureș.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here