PESTA MICILOR RUMEGĂTOARE – Transporturile inter-judeţene, monitorizate de medicii veterinari

583

Urmare a confirmării evoluţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în Bulgaria, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a întreprins acţiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România.

Către finalul lunii august, Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş i-a fost făcută o informare de la nivel central asupra evoluţiei focarelor PMR în Bulgaria, inclusiv a zonelor de restricţie sub acest aspect, fiind realizată şi o instruire a structurilor teritoriale. De asemenea, a fost aprofundată legislaţia privind PMR.

Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureş, a declarat, pentru Axanews.ro, că la nivel de judeţ se face o monitorizare inter-judeţeană a transporturilor de ovine şi caprine, iar în câteva zile în toate localităţile din judeţ vor apare materiale de informare a populaţiei cu privire la această boală.

“Noi nu facem altceva acum decât să urmărim avizele interjudeţene. Toate intrările de ovine şi caprine au nevoie de avizele noastre. Orice intrare de ovine şi caprine din alte judeţe este atent monitorizată. Vom avea materiale de informare distribuite către populaţie în zilele care urmează, ca oamenii să ştie despre ce boală vorbim, simptome etc”, a spus Vasile Pop.

La nivelul de Maramureş s-a făcut şi o informare a reprezentanţilor principalelor asociaţii de crescători de ovine şi caprine cu date privind simptomele şi evoluţia bolii şi despre obligativitatea de a anunţa medicul veterinar despre animale care prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazurile de mortalităţi.

Aceeaşi obligaţie o au şi proprietarii de ovine şi caprine din judeţ. Informările proprietarilor de animale cu privire la această boală se va face şi prin intermediul unor materiale printate (afişe, postere, fluturaşi) care vor fi postate la circumscripţiile de liberă practică, primării sau biserici.

ANSVSA Maramureş va intensifica controalele în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale. La fiecare transport de ovine şi caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport şi va efectua un examen clinic al tuturor animalelor. Animalele nou introduse vor fi ţinute izolate pentru o perioadă de 21 zile până la introducerea în efectivul indigen.

Mortalitate aproape sigură

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%, susţin medicii veterinari.

Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here