PERICOLUL NU A TRECUT – Pacienții care suferă de cancer, mai vulnerabili în fața infecției cu COVID-19

49

Tot mai multe voci, inclusiv din rândul autorităților, trag semnale de alarmă că în România pericolul pandemiei de coronavirus nu este nici pe departe îndepărtat. Mai mult decât atât, și în Maramureș avem o creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID-19. În acest context, medicii specialiști atrag atenția pacienților care suferă de diverse afecțiuni oncologice să fie extrem de precauți. O eventuală îmbolnăvire cu noul coronavirus poate să ducă rapid la complicații severe. Situația acestor pacienți nu este deloc ușoară, în condițiile în care trebuie să se prezinte la spital pentru tratament, iar în același timp spitalele pot să ajungă focare de coronavirus.

“Pacienții cu cancer prezintă un risc mult mai mare (de 4 până la 5 ori) de a dezvolta foarte rapid complicații respiratorii severe, inclusiv deces, îndeosebi dacă au suferit intervenții chirurgicale sau au primit chimioterapie în săptămânile precedente. Se poate aprecia că, în prezent, pacienții oncologici sunt la risc vital, atât din cauza afecțiunii de fond, cât și din cauza amenințării infectării COVID-19 („dublu pericol”). Pe de altă parte, în cazul pacienților care efectuează o terapie oncologică cu viză curativă, trebuie să avem în vedere și posibilitatea efectuării planului de tratament, conform programărilor, dacă starea clinico-biologică a pacienților permite acest lucru, în unităti care trebuie păstrate COVID – FREE. Orice întârziere în administrarea terapiei, duce la scăderea șanselor de supraviețuire a pacienților, de aceea trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecție cu SARS-CoV-2 și continuarea administrării terapiei oncologice”, a precizat dr. Truică Cristina, medicul șef al secției Hematologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare (SJUBM).

În acest sens, medicii specialiști recomandă pacienților să evite în continuare vizitele și contactul cu membrii familiei care pot fi posibili contacți, să locuiască, dacă este posibil, singuri sau dacă nu, într-o cameră separată și să limiteze ieșirile din casă, mersul la cumpărături sau folosirea mijloacelor de transport în comun. “Este necesară și igiena periodică a mâinilor și a obiectelor de uz personal (ex. Telefon, telecomandă) cu soluții dezinfectante pe bază de clor sau alcool; confirmarea telefonică cu spitalul, înaintea oricărei vizite programate; purtarea unei măști de protecție, la fiecare ieșire din locuință; monitorizarea temperaturii dimineața și seara – dacă T > 37,5 grade C sau în cazul apariției simptomelor (mialgii, cefalee, tuse seacă) luarea legăturii de urgență cu medicul curant. Infecția COVID-19 se poate asocia cu tep și stare de hipercoagulabilitate. În acest caz, este absolut necesară continuarea/inițierea anticoagulării cu LMWH”, atenționează dr. Truică Cristina. Orice medicație se administrează după consultarea medicului și conform indicațiilor acestuia.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here