PERICOLE – Omida păroasă a dudului face ravagii în Maramureş

1360

Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea dăunătorului Omida păroasă a dudului (Hyphantria cuneaDrury). Generaţia a II-a, care şi-a extins arealul de răspândire în toate zonele judeţului Maramureş, atât pe aliniamentele stradale, cât şi în curţile populaţiei. Generaţia a doua se dezvoltă de la sfârşitul lunii iulie până la sfârşitul lunii octombrie. La completa dezvoltare, larvele se retrag în locuri adăpostite şi se transformă în pupe pentru hibernare. În anii cu toamne lungi şi călduroase poate să apară şi a treia generaţie parţială.

Atacul produs de a doua generaţie este foarte periculos, provocând defolieri masive ale speciilor parazitate, iar dacă populaţia insectei nu este ţinută sub control poate duce la debilitarea şi uscarea speciilor parazitate.

Pentru limitarea atacului şi reducerea rezervei biologice se va continua efectuarea tratamentelor fitosanitare în parcuri, scuaruri şi aliniamente stradale, drumuri (comunale, judeţene, naţionale) precum şi în livezile pomicole sau grădini, folosind unul din următoarele produse: 1. PYRINEX QUICK 0,1% sau DIMILIN 48 SC 0,02% sau KAISO SORBIE 5 EC 0,015% sau NOVADIM PROGRESS0,1%. Perioada optimă de tratament: 16 – 25. 08.2018, iar tratamentul II se va repeta la 10 zile de la cel anterior.

Recomandări: În curţi, grădini se vor aplica măsurile mecanice şi biotehnice: la pomii cu fructe coapte, se va aplica tăierea şi arderea cuiburilor, operaţie care trebuie repetată în funcţie de apariţia eşalonată a larvelor; instalarea brâielor-capcană pe tulpinile pomilor şi arborilor, pentru captarea omizilor din generaţia a doua care se retrag pentru hibernare, în vederea distrugerii acestora.

La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele drumurilor comunale, judeţene, naţionale se vor lua următoarele măsuri: Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt  corosive.

Deţinătorii de pomi şi arbuşti fructiferi cu atac al omizii păroase a dudului sau alte defoliatoare, vor lua măsuri de distrugere a omizii. Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va  prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.

Amendă pentru neutilizarea corectă a tratamentelor

Fermierii care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor (ppp) au următoarele obligaţii: Să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT; să utilizeze produsele de protecţie a plantelor doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate

cu instrucţiunile de utilizare; să se asigure că produsele de

protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deţin autorizaţie; să nu aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite în condiţiile legii; să respecte condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare a produselor de protecţie a plantelor în exploataţiile agricole, conform Ghidului de bune practici de utilizare şi depozitare a produselor de protecţie a plantelor, elaborat de Autoritatea Naţională Fitosanitară; să păstreze o perioadă de cel puţin trei ani documentele de evidenţă contabilă a produselor de protecţie a plantelor depozitate şi utilizate în exploataţie, precum şi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor.

Fermierul va ţine evidenţa la zi, după efectuarea fiecărui tratament fitosanitar/erbicidat, prin completarea într-un registru tipizat. Nerespectarea de către utilizatorii profesionişti a acestor prevederi, se sancţionează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei. Informaţiile au fost primite de la coordonator OF Maramureş, dr. ing. Melania Oltean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here