PERICOLE – Maramureșenii, avertizați să aibă grijă la mușcăturile de țânțari

335

Maramureșenii sunt sfătuiți să aibă foarte mare grijă la mușcăturile de țânțari, mai ales că aceștia pot transmite boala West Nile. Un apel în acest sens a fost lansat și de către Ministerul Sănătății, ca principale măsuri de protecție fiind recomandate evitarea expunerii la țânțari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, utilizarea substanțelor repelente de țânțari.

Medicii recomandă maramureșenilor montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a impiedica pătrunderea țânțarilor, limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri sau ape stătătoare), asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor sau îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății recomandă autorităților administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile. Simptomele acestei boli sunt febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupții cutanate.

“În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apăărea și simptome precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică sau slăbiciune musculară”, precizează MS.

În momentul de față nu au fost raportate cazuri de infecții West Nile în țara noastră. Infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătura de țânțar. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecția cu virus West Nile.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here