PERICOLE – Ce trebuie să ştii când vrei să amanetezi bijuteriile din metale preţioase

649

Maramureşenii au destule case de amanet unde pot să îşi amaneteze bijuteriile, dar nu numai. Amanetarea bijuteriilor din metale preţioase, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, reprezintă o soluţie bună pentru crizele financiare de moment. Însă este bine de ştiut că nu este o soluţie de durată şi implică şi costuri ,de care trebuie să se ţină cont atunci când se ia hotărârea amanetării bijuteriilor.

“Înainte de a se prezenta cu obiectele la o casă de amanet pentru a solicita un împrumut, consumatorul ar trebui să cunoasca greutatea corectă a obiectului sau obiectelor din metal preţios pe care doreşte să le amaneteze, titlul (conţinutul de metal preţios – în limbaj popular numărul de carate pentru aur) corect al obiectului respectiv, dacă obiectul respectiv are montate pietre preţioase şi care este calitatea acestora, respectiv starea acelui obiect: dacă prezintă sau nu defecte, pentru a le putea recunoaşte la momentul ridicării obiectului după expirarea contractului de amanet. Pentru monede, titlul este acela indicat în cataloagele numismatice”, arata ANPC.

Se poate solicita si un buletin de expertizare/ de analiză atât pentru metal cât şi pentru pietre dacă este cazul. Pentru lucrările dentare, precum şi pentru topituri, sârme sau tăbliţe şi pentru obiectele cu titlul mai mare de 750‰ un astfel de buletin este indispensabil pentru a obţine un preţ corect.

“La momentul prezentării la casa de amanet consumatorul trebuie să se informeze în legătură cu preţul oferit pentru fiecare tip de metal preţios şi pentru fiecare titlu, condiţiile contractului de amanet: comisionul perceput pe zi, durata minimă şi durata maximă a acestuia, posibilitatea plăţii înainte de termen şi a recalculării comisionului în funcţie de perioada scursă din momentul încheierii contractului, condiţiile de prelungire a contractului de amanet şi eventuala perioadă de graţie, perioadă în care obiectele amanetate nu sunt vândute după expirarea scadenţei sau condiţiile de recuperare a obiectelor amanetate”, mai arata ANPC.

Maramuresenii trebuie sa stie ca daca prezintă la amanet un obiect achiziţionat de curând, al cărui preţ il cunosc foarte bine, suma pe care o vor primi, la amanetarea acestuia, va fi sub preţul de achiziţie plătit.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here