PERICOL LA VOLAN – Șoferii maramureșeni, dependenți de telefon. Ce sfaturi vă dau  psihologii

892

Nu mai este o noutate pentru nimeni că omul secolului 21 a devenit dependent de telefon. Nu renunțăm la el nici măcar atunci când suntem la volan, prin acest gest, aparent banal, punându-ne singuri viața în pericol, dar și a celorlalți participanți la trafic. Poliția Rutieră Maramureș îi sancționează, ori de câte ori, se poate pe acei șoferi care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan fără însă a folosi un dispozitiv de tip hands-free.

Psihologii atrag atenția asupra acestei “boli” a omului modern și spun că înainte de apela la astfel de gesturi, ar fi bine să ne gândim la cei dragi de acasă.

“Vorbitul la telefon nu este clasificat, încă, ca o boală din punct de vedere științific. Este o dependență, dar nu în sine, prin ceea ce reprezintă el, o sursă de informații și liantul către ființele dragi sau colaboratori. Din cauza lipsei de timp, din păcate, folosim mașina ca pe un al doilea birou. Dependența de telefon are ca nucleu dependența emoțională de ceilalți, dorința de a fi în centrul atenției, dependența de performanță. Mulți oameni nu realizează pericolul și au impresia că nu li se poate întâmpla lor. Cogniții disfuncționale ne conduc către alegeri greșite”, a declarat, pentru AxaNews.ro, psihologul băimărean Mădălina Palfi.

Și atunci cum putem scăpa de această dependență? Ne spune tot psihologul: “Să alegem ce este mai bine pentru noi. Să vorbim cu copilul nostru în timp ce conducem, expunându-ne unui risc, sau să ne amânăm acest moment până când vorbitul la telefon nu ne poate face să pierdem controlul volanului sau să avem orice fel de eveniment negativ în tragic”.

“Să ne gândim la persoanele la care ținem și să conștientizăm importanța pe care o avem în viața lor, pentru a realiza importanța de a trăi cât mai mult alături de ei. Telefonul ne oferă o lume minunată prin accesibilitate și culoare. Să limităm această lume, ca să putem uita pentru un timp de ea. Să setăm la telefoanele unde există posibilitatea culori monocrome, să restricționăm apeluri pentru intervalul de timp cât știm că vom conduce. Ca și la alte dependențe, pentru a scăpa de ceea ce nu vrem să facem, să ne gândim la ceea ce putem să facem ca să fim cât mai atenți în timp ce conducem”, a adăugat psihologul băimărean.

O legislație mai aspră, posibilă soluție

“Recunosc că și eu mai vorbesc la telefon atunci când sunt la volan. Dar numai dacă e necesar, aștept un telefon important sau mă sună copiii. În rest, nu pun mana pe telefon, pentru că știu că poți scăpa într-o secundă mașina de sub control și poți lovi pe cineva. Văd destui șoferi care vorbesc la telefon, am văzut și cazuri în care au fost foarte aproape de producerea unui accident. Poate nu ar strica o înăsprire a legislației în acest sens. E adevărat că și acum amenzile sunt destul de mari, dar eu zic că poate asta ar fi o soluție”, spune Raul, un șofer băimărean.

“Nu este OK să vorbești la telefon în timp ce ești la volan, dar ești oarecum obligat. Toate se rezolvă prin telefon! Dar… există căștile care pot salva oarecum situația cu privire la o contravenție, însă nu este o rezolvare la distragerea atenției în timpul condusului! Am condus în multe țări din Europa, legea este foarte aspră și nu mi-am permis să folosesc telefonul! La noi, contravenția este destul de mare în comparație cu câștigul pe care îl avem. Nu cred că ar trebui ca legea să fie mai aspră! Pentru că vorbitul la telefon nu este o cauză principală la producerea accidentelor de circulație”, completează Adrian.

FOTO blog.autovit.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here