PERICOL ÎN MARAMUREŞ – Alertă pentru pesta oilor şi caprelor

1547

Fermierii sunt atenţionaţi să nu cumpere niciun animal sau vreun produs animal din Bulgaria, ţară unde au fost depistate, în această vară, focare ale pestei micilor rumegătoare. Medicii veterinari avertizează fermierii despre ameninţarea care se apropie de graniţa ţării noastre, pesta micilor rumegătoare.

Ar urma să se organizeze întâlniri cu primarii şi cu responsabilii de pe lângă primării pentru a-i informa despre măsurile de prevenire şi combatere a bolii. Pesta afectează oile şi caprele, iar în sensul acesta au început măsurile de prevenire, prin informarea crescătorilor şi a populaţiei.

În cazul animalelor sau produselor din România, este indicat ca veterinarii să fie anunţaţi de fermieri despre orice achiziţie sau mişcare de animale şi/sau produse, astfel încât pericolul să fie eliminat. Nu se impun măsuri suplimentare, însă pericolul este extrem de crescut, mai ales din punct de vedere economic. În judeţ, sunt mulţi crescători de oi şi capre, o demonstrează statisticile care relevă că a crescut numărul animalelor. Crescătorii de animale trebuie să anunţe şi să solicite medicilor veterinari din raza de activitate înregistrarea tuturor animalelor din gospodărie sau exploataţie, precum şi scoaterea acestora din baza de date (în caz de moarte, sacrificare, vânzare), conform prevederilor legale.

Comercianţii de rumegătoare trebuie să-şi protejeze animalele

Este interzisă expedierea/achiziţionarea din Bulgaria (din două regiuni de la graniţa cu Turcia), de rumegătoare mici şi material seminal, ovule şi embrioni de la rumegătoare mici şi introducerea acestora pe teritoriul României. Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală la nivel de judeţ trebuie notificată în cel mai scurt timp la DSVSA Maramureş.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here