PERICOL – Coşurile şi burlanele, cauze generatoare de incendii în Maramureş. Unde s-a intervenit

365

Un incendiu a izbucnit în dimineaţa zilei de marţi, 12 februarie, în jurul orei 09.00, în Piaţa Izvoarele din Baia Mare. O magazie a fost cuprinsă de flăcări.

La faţa locului au intervenit două autospeciale şi un echipaj de prim ajutor al Detaşamentului “Adrian Marchiş” Baia Mare. La scurt timp, incendiul a fost localizat, flăcările “acţionând” pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi. Au ars circa 100 de metri pătraţi de acoperiş din lemn şi tavan din rigips. Cauza probabilă este efectul termic al unui burlan metalic neprotejat corespunzător faţă de materialele comubustibile din jur.

Coşurile de fum, bată-le vina!

În ultimele 24 de ore, pompierii maramureșeni au intervenit pentru lichidarea a alte două incendii. Militarii Secției de Pompieri Vișeu de Sus au intervenit în Leordina pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un coș de fum. În urma incendiului a ars funinginea din coșul de evacuare al fumului. Pompierii sigheteni au intervenit în Sârbi, alături de pompierii voluntari din Budești, unde podul unei case a fost cuprins de flăcări. Focul a distrus circa 120 de metri pătrați de acoperiș din lemn și aproximativ 50 de metri pătrați de pod din lemn. Deoarece majoritatea cauzelor probabile de producere a incendiilor din ultima perioadă au fost coșurile de fum, pompierii vin în sprijinul comunităților cu câteva măsuri de prevenire legate coșurile de fum.

Coşurile din zidărie vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor astfel: la trecerea prin acoperiş, prin lăsarea unei distanţe de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele acoperişului, iar golul produs se închide cu un şorţ de tablă; uşiţele de vizitare trebuie menţinute în stare corespunzătoare de funcţionare. Coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m. Coşurile din zidărie vor fi permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate. Este interzis a se folosi coşurile din zidărie netencuite. Coşurile de fum din metal (burlane) nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 cm faţă de pereţii de scândură sau paiantă.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here