PERFORMANȚĂ – Săpânța, cea mai frumoasă comună din România

2015

Site-ul ba-bamail.com a publicat recent un top al celor mai frumoase 14 localități din România. După cum declară autorii acestui clasament, dorința lor este de a convinge turiștii străini că România nu înseamnă doar capitala, București, și că există multe alte localități din țara noastră care merită să fie vizitate. Fiecare localitate prezentată are, pe lângă imagini reprezentative, un mic text în care sunt arătate câteva dintre motivele pentru care merită vizitate. “Există nenumărate motive pentru a vizita România și capitala București. Totuși, puțini turiști aleg să meargă în afara marilor zone urbane, pentru a descoperi frumusețea și farmecul ascuns al orașelor mici și liniștite. Pentru a corecta această situație, vă invităm să cunoașteți 14 destinații mici care merită să fie vizitate și care vă vor garanta o vacanță de neuitat. Din zona de nord, în cea de sud, de la stațiunile montane, orașele vechi de mii de ani, veți descoperi că România înseamnă mai mult decât credeați”, spun autorii topului.

#Două orașe istorice pe podium

În fruntea listei se află Suceava, oraș plin de istorie. A fost capitala Principatului Moldovei între anii 1348 și 1565, fiind cetate de scaun pentru mulți voievozi cunoscuți. Orașul „și-a păstrat măreția de odinioară”, se menționează în topul celor 14 „fermecătoare orașe mici”, fiind menționate ca obiective turistice Biserica Sf. Gheorghe, vechiul cimitir evreiesc de secol al XIV-lea, ruinele Cetății de Scaun, dar și alte construcții istorice.

Locul doi este ocupate de Bușteni, care are ca atuuri peisajele de poveste și activitățile în aer liber ce pot fi organizate aici pe tot parcursul anului.

„Medalia de bronz” revine Sighișoarei, “pământul sfânt al Transilvaniei”, loc legat de numele lui Vlad Țepeș, cel care a inspirat faimosul personaj Dracula. “Dacă intenționați să vizitați locul, optați pentru luna iulie, când în impresionantul centru vechi al orașului are loc un festival medieval”, este recomandarea site-ului

Urmează în clasament Sibiul (cu Muzeul Brukenthal, arhitectura medievală și delicatesele culinare), Bistrița, (cu “atmosfera relaxantă și încântătoare”), Mediașul (cu “farmecul deosebit și atmosfera romantică”), Sebeșul (cu Biserica Evanghelică de secol al XIII-lea).

# Maramureșul nu lipsește din clasament

Pe locul opt este plasată singura localitate din Maramureș prezentă în top: Săpânța. De altfel, este și singura comună prezentă în top, toate celelalte localități fiind orașe, unele chiar reședințe de județ. Comuna maramureșeană este descrisă drept „o mică localitate din Maramureș, unde poți găsi cel mai surprinzător loc din România: Cimitirul Vesel”. Sunt prezentate și câteva date despre „merry cemetery”. „Povestea începe în 1935 când unui tâmplar local i s-a cerut să facă o cruce pe mormântul unui localnic. Tâmplarul, Stan Ioan Pătraș, a decis să facă o cruce de lemn, colorată și amuzantă”. Crucea a fost bine primită de către consăteni și acesteia i s-au adăugat, de-a lungul anilor, încă peste 800 de astfel de cruci. Astfel, Săpânța a ajuns să fie cunoascută în întreaga lume iar cimitirul a devenit „o importantă atracție turistică a României. ”

Pe lista celor mai frumoase localități din România apar apoi {imleul Silvaniei, Câmpulung Muscel, Carei, Vaslui, Zimnicea și Sinaia.

România nu este singura țară pentru care a fost alcătuit un astfel de clasament de către site-ul ba-bamail.com (care se descrie drept o revistă online pentru toată familia, care abordează teme diverse).  Danemarca și Brazilia sunt alte două țări ale căror atracții turistice sunt prezentate în astfel de topuri.

Ioan BUDA ȚEȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here