PERFORMANȚĂ – Artistul băimărean Dorel Topan, prezent în licitațiile Drouot

2315

Lucrarea “Big Candy” a artistului Dorel Topan este cuprinsă în catalogul licitației lunii martie a casei Drouot, cea mai mare casă de licitații din Franța, una dintre cele mai vechi astfel de instituții din lume. Pictorul băimărean se regăsește pentru a doua oară pe simezele Drouot. Licitația va avea loc în data de 26 martie.

„Născut pe 10 iunie 1963, în Sălsig (Maramureș), Dorel Topan începe prin a studia arhitectura. Se înscrie la Universitatea de Arte din Baia Mare, unde în 2005 devine licențiat al secției de Pictură. În 2004 are mai multe expoziții și primește statutul de membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Devine din ce în ce mai cunoscut și mai multe muzee din România îi achiziționează lucrările, iar de atunci expune în Franța, Austria, Polonia și Ungaria. În 2013 are o expoziție la Broadway Gallery din New York.

Picturile sale hiperrealiste, cu tentă de pop-art, i-au conferit dreptul de a fi comparat în țara sa cu Andy Warhol, Jasper Jones sau Richard Prince. Dorel Topan este unul dintre puținii artiști români care au reușit să aibă succes internațional, lucrările sale fiind incluse în colecții private din SUA, Germania, Australia, Malaezia, Anglia sau Serbia.

Dorel Topan ne oferă o operă contemporană, sarcastică, ironică și acidă. Artistul se joacă cu metafore și alegorii într-o pictură care împletește hyperrealismul cu Pop-Art. Obiectele din viața de zi cu zi – bomboane, cutii de bere, jucării de pluș – sunt transformate în motive artistice pentru a produce asocieri unice și contradictorii”, este prezentarea lui Andrei Topan, apărută în catalogul licitației.

“Dorel Topan are o activitate artistică dinamică. Lucrările lui au mai fost vândute și la alte case de licitații de renume: Artmark, Lavakow, Grimberg sau Ziman”, precizează Muzeul “Centrul Artistic” Baia Mare, unde Ioan Topan este angajat în calitate de muzeograf.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here