PENTRU PRIMA DATĂ – Muzeul Iluziilor ajunge în Baia Mare

472

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe băimăreni.

Muzeul Iluziilor Optice din România ajunge pentru prima dată în Baia Mare, în perioada 21-30 septembrie, la Camera de Comerț și Industrie Maramureș.

Conceptul Asociației Astronomice Pluto este un proiect unic în România și are un caracter interactiv. Vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile, prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.

„Noi ne-am dorit mult să construim un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele. Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie și fiecare copil trebuie să intre măcar o dată într-un muzeu al iluziilor optice.

Este o experiență unică să parcurgi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, a declarat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor.

#Trei tipuri de iluzii pentru vizitatorii muzeului

Muzeul Iluziilor Optice își conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici.

Iluziile optice vor avea o sală cu peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile.

A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice. Aici, vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

„Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară.

Muzeul Iluziilor Optice este, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”, a mai precizat Adrian Filpișan, inițiatorul principal al Muzeului Iluziilor.

Proiectul este unul mobil și își propune să ajungă în toate marile orașe ale României. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de muzeu al iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente. Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here