PENTRU DIASPORA – Distractie la Milano cu bani de la Consiliul Județean

439

Consilierii județeni au fost de acord la ședința ordinară a lunii octombrie cu participarea Consiliului Județean la realizarea proiectului „Dor de România – Maramureșul și Diaspora”. Proiectul va beneficia de o finanțare și din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în valoare de 72.312 lei și o cofinanțare de 55.600 lei din partea Consiliului Județean.

Vor fi două zile de distracție la Milano în a doua jumătate a lunii noiembrie, fiind vorba, susține Consiliul Județean, de un eveniment complex, cuprinzând o serie de acțiuni pe tema sprijinirii comunității maramureșene stabilită în Italia, în păstrarea și perpetuarea identității etnice, culturale și lingvistice, precum și a tradițiilor și obiceiurilor specifice județului Maramureș.

Vom avea un târg de produse tradiționale „Bun de Maramureș”, incluzând și produse culinare, dar și spectacole folclorice de muzică și dans, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, precum și ai Ministerului Românilor de Pretutindeni urmând a prezenta oportunitățile propuse diasporei în vederea reîntoarcerii în România.

Maramureșenilor din Italia le vor fi prezentate oportunitățile de afaceri din județ, proiectele relevante ale instituției, dar și informații referitoare la nevoia de resurse umane în cadrul companiilor care își desfășoară activitatea în Maramureș. Proiectul mai are în vedere organizarea de întâlniri cu minoritatea românească, în special cu cea din Maramureș, în vederea dezbaterii problemelor pe care le întâmpină, dar și a disponibilității de revenire în țară. Tot în carul acestui proiect se va înființa un „Bibliopunktmm”, reprezentând nucleul unei minibiblioteci donate de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare către o asociație a românilor din Milano.

Prin această inițiativă se dorește preîntâmpinarea problemelor cu care se confruntă membrii familiilor despărțite (abandon școlar, divorțuri, neintegrare în comunitate etc.), dar și contracararea tendinței de stabilire definitivă și asimilare a acestor familii în țările de adopție.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here