PENTRU ANIMALE ŞI TEREN LUCRAT – Fermierii vor primi avansul la plăţile directe pe suprafaţă

482

Fermierii vor primi 70% din plăţile directe pe suprafaţă, începând cu data de 16 octombrie. Peste 247.000 de dosare pentru subvenţii agricole sunt prelucrate până la această dată. Se vor da aceste subvenţii ca fermierii, să le poată valorifica în funcţie de interes şi de nevoi. Vor primi avans şi crescătorii de animale, nu doar fermierii din sectorul vegetal.

Ministerul Agriculturii a primit comunicarea Comisiei Europene prin care se spune că România dă 70% avans din plăţile directe şi 85% din FEADR pe măsurile specifice. Se va începe cu avansul pentru plăţile directe pentru fermierii cu culturi şi apoi pentru cei din zootehnie. Zilele trecute, Guvernul a aprobat hotărârea privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă (SAPS), al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta. De asemenea, s-a aprobat cuantumul plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Prin acest act normativ au fost aprobate cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (102,5 euro/ha); plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha); plata pentru înverzire (58,2 euro/ha); plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha). Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafeţelor determinate.

Peste 34 de mii de maramureşeni au depus cereri la APIA

Pentru speciile ovine/caprine, plăţile directe pentru schema de sprijin cuplat există un plafon alocat de 56,1 milioane de euro, urmând să se stabilească şi cuantumul pe cap de animal. Avansul se va acorda până la data de 30 noiembrie, iar din 1 decembrie 2018, APIA va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul financiar al fiecărei scheme şi cuantumul calculat şi acordat în avans, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Fermierii români au depus în perioada 1 martie – 15 mai a.c. peste 855.000 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depăşire cu 250.000 de hectare faţă de anul 2017, în timp ce anul trecut au fost depuse 884.464 cereri, pentru o suprafaţă de 9,545 milioane hectare. Din totalul acestor cereri, un număr de 34.383 sunt din Maramureş.

Plafonul alocat României pentru plăţile directe, prevăzut în regulamentul Comisiei Europene, este 1,912 miliarde de euro pentru campania din 2018. Plăţile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv 4,6638 lei/euro.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here