PE TIMP DE PANDEMIE – Cum arată trecutul, prezentul și viitorul pentru tinerii maramureșeni?

141

Odată cu luna martie viața tinerilor s-a schimbat mult. Au apărut probleme și provocări noi. Delegații de tineret ai României la ONU întreabă tinerii atât din țară cât și din străinătate cum arată trecutul, prezentul și viitorul pentru ei, pe timp de pandemie.

„Din martie, viețile noastre s-au schimbat considerabil, problemele cronice s-au agravat, iar altele complet noi au apărut. Contribuie la scrierea unui nou capitol în viața societății, ajută-ne să identificăm provocările cu care se confruntă tinerii din România de când a început pandemia și spune-ne care sunt lecțiile pe care trebuie să le învățăm din această experiență. Noi le vom da ecou la Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite, unde vom avea ocazia să transmitem problemele, interesele, dorințele și țelurile tinerilor din România. Fie că locuiești în țară sau în străinătate, în mediul rural sau urban, dacă ai între 14 și 35 de ani, contribuie cu un răspuns completând formularul online”, transmit delegații de tineret.

Ce lecții au învățăt tinerii maramureșeni de pe urma pandemiei?

Cristina Nemes din Baia Mare, a răspuns și ea la întrebări.

„Cum arată trecutul pe timp de pandemie? Ei bine, nu e unul roz, dar nici sumbru. A fost o etapă grea, dar nu imposibilă. A fost o perioadă care ne-a răpit libertatea cu care am crescut și am fost învățați să trăim. Prezentul, pot spune că este mai sigur decât viitorul. E ceea ce trăim și facem în acest moment. Am reținut câteva lucruri importante din trecut. Orice s-ar întâmpla cu lumea, să nu cedezi, să nu te lași copleșit și să nu crezi ceva ce nu ai văzut cu ochii tăi. Uneori informațiile de la televizor și din mediul on-line ne pot crea mai mult rău decât bine. Trebuie să ne păstăm cumpătul și optimismul pentru viitor, nu știm ce ne așteaptă, dar știm că nu există problemă fără de rezolvare”, spune tânăra de 20 de ani.

Pentru Ioana Rus pandemia a însemnat mai multă responsabilitate și o gestionare mai corectă a banilor.

„Am învățat din toată etapa asta să-mi pun mereu deoparte o sumă de bani, cât de mică, pentru zile negre. Să nu cheltui tot ce am și să nu cred că suntem generația care nu poate avea parte de un război niciodată. Pandemia în sine e un fel de război, dar diferit. În orice moment se poate întâmpla orice cu lumea. Cred că problema asta mi-a deschis ochii și mi-a arătat că siguranța absolută nu există nicăieri pe pământul acesta. Se poate întâmpla o astfel de neplăcere cum a fost pandemia, care nu te va ocoli, indiferent unde vei fugi pe lumea asta, pentru că vom fi cu toții implicați. Am învățat că și bogații, ca și săracii, nu sunt ocoliți de probleme, și că pandemia a fost, la urma urmei, o lecție pentru toți, și încă mai este”, spune tânăra.

 

Veronica Bărbos

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here