PE SURSE – Interese NATO în oraşul Borşa

8798

Mulţi poate nu pot concepe ideea că un orăşel ca şi Borşa poate fi extrem de important în cazul unui conflict armat. Şi, totuşi, în oraşul de la poalele Pietrosului există anumite obiective militare considerate strategice, iar pentru cedarea lor către administraţia locală am aflat, pe surse, că este nevoie inclusiv de acordul celor de la NATO.

Despre povestea fostei unităţi militare de vânători de munte de la Borşa, primarul oraşului, Sorin Timiş, a declarat, pentru AxaNews.ro, că de circa trei luni de zile se aşteaptă o hotărare de Guvern în acest sens.

“Poate că nu se ştie, noi suntem în NATO şi avem şi graniţa de est a NATO. Unitatea militară din Borşa este poziţionată strategic. Este în conservare cu pază permanentă şi nu este abandonată. Dacă Ministerul Apărării va face lista cu unităţile militare care nu mai sunt necesare pentru viitor şi în această listă va intra şi Borşa, atunci unitatea militară va trece automat la Consiliul Local Borşa. Este nevoie de o hotărâre de guvern în acest sens şi de vreo trei luni o aşteptăm”, a precizat Sorin Timiş.

Cazarmă militară transformată-n sanatoriu

Povestea unităţii militare din Borşa începe pe la începutul secolului al XX-lea. Între anii 1900-1914 Imperiul Austro-Ungar a construit la Borşa o cazarmă militară care a funcţionat o vreme doar ca şi cazarmă, suferind mai multe extinderi şi amenajări, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost transformată parţial în „Sanatoriu”.

Prefectura Maramureş anunţa, anul trecut, că cele două entităţi au funcţionat până în anul 1986 când „Sanatoriul” a fost transformat în Spitalul Orăşenesc Borşa, iar „Cazarma Militară” în U.M.01038 Vânători de Munte Borşa. După inaugurarea noului Spitalul Orăşenesc Borşa clădirile folosite până la acea vreme de către „Sanatoriu” au fost predate la Unitatea de Vânători de Munte, care s-a desfiinţat la începutul anului 2000, iar terenurile şi clădirile au rămas în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, fără să fie conservate şi întreţinute.

Suprafeţele aferente imobilelor de natură teren şi construcţii, sunt în proprietatea Statului Român şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

La sfârşitul anului 2000 o parte din terenuri şi clădiri au fost date în administrarea Primăriei oraşului Borşa, iar în prezent Ministerul Apărării Naţionale administrează o suprafaţă de 5,24 ha pe care se găsesc 21 de clădiri aflate în paragină totală, cu riscul de a se dărâma în cazul unor ierni cu zăpadă abundantă.

Tot Ministerul Apărării Naţionale, prin U.M.0244 Sibiu, administrează o suprafaţă de teren de 30.263 mp printr-un contract de închiriere pentru păşunat, cu o persoană din Borşa.

Prefectura judeţului anunţa, anul trecut, că s-a intervenit la Ministerul Apărării Naţionale şi la Ministerul Justiţiei pentru a se analiza posibilitatea construirii unui penitenciar în această zonă. Dar nu s-a întâmplat nimic din cele ce şi-a propus Instituţia Prefectului în 2017.

Mai multe stiri pe AxaNews.ro

Dragoş HOJDA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here