PE CALEA PROGRESULUI – Vadu Izei vrea gaz, modernizare și dotări pentru urgențe

1453

Comuna Vadu Izei luptă pentru fiecare proiect, lucru bun pentru o administrație locală care dorește să îmbunătățească, an de an, condițiile de trai ale cetățenilor.

Primarul Petru Vlașin a explicat, pentru Glasul Maramureșului și AxaNews.ro, care sunt proiectele care se derulează în comună. “Avem, prin Compania Națională de Investiții, un proiect în valoare de 2,5 milioane de lei care privește reabilitarea Căminului Cultural. Se lucrează în prezent. Stadiul lucrărilor este de 60% (n.red. – Căminul se află la distanță mică de primărie, așadar fiecare cetățean poate observa cum înaintează execuția). Ne dorim să inaugurăm în august totul”, a explicat Petru Vlașin.

# Clădirea veche a primăriei va fi reabilitată

Autoritățile locale au depus un proiect, prin PNDL, pentru reabilitarea și extinderea primăriei. Acesta este în valoare de 2,3 milioane de lei. Contractul este deja semnat. “Ne dorim mansardarea și amenajarea unor birouri și a unei săli de ședință”, a spus primarul. Clădirea în care se desfășoară activitatea primăriei depășește o sută de ani și este o fostă casă evreiască. Ea a ajuns în proprietatea statului, iar de atunci nimeni nu a mai revendicat-o. Încăperile sunt mari, însă insuficiente pentru activitatea necesară pentru administrația locală, în prezent.

# Apă, canal, străzi…

Tot prin PNDL, autoritățile locale doresc să asigure tot ce înseamnă apă-canal. Proiectul, în valoare de 80%, are o finanțare de un milion de euro. Așadar, administrația din Vadu Izei dorește “să deschidă robinetele” în curând. Există și un proiect pe partea de asfaltarea de ulițe. Vorbim despre 9-10 kilometri, inclusiv o porțiune către Valea Stejarului. Proiectul a fost depus prin AFIR și are o valoare de un milion de euro de euro. El se află în faza de licitare.

# 90% din locuitori vor gaz

O adevărată lovitură administrativă, însă, ar fi racordarea la rețeaua de gaz. Trebuie să spunem că Vadu Izei este una din puținele localități din Maramureșul Istoric care, deja, și-a manifestat intenția de a înlocui vechile obiceiuri cu cele moderne. “Avem deja un proiect. E deja depus pentru aprobare. Intenția noastră este de a extinde rețeaua, inclusiv către Valea Stejarului. 90% din oameni vor gaz la noi”, a explicat Petru Vlașin. În plus, pe lângă Vadu Izei, numai Ocna {ugatag e pregătită pentru “provocare”. În plus, ar exista o dorință din partea Giuleștiului.

# Sirene pentru situații de urgență

Însă, proiectele pe care le derulează Vadu Izei nu se opresc la granițele țării. Comuna dorește să implementeze un proiect transfrontalier. “Avem, împreună cu Vodița, Ucraina, un proiect, pentru a achiziționa un Unimog, pentru deszăpezire, dar și pentru dotări necesare pentru situațiile de urgență. Aici, mă refer la mașină de pompieri, ambulanță, dar și trei sirene de alarmare publică, în valoare de 10.000 euro fiecare. Avem intenția de a monta două în Vad și una în Valea Stejarului”, a detaliat Petru Vlașin, primarul din Vadu Izei.

Cătă ȚINEGHE

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here