PE CALEA DEZVOLTĂRII – O mulţime de proiecte se derulează în Satulung. Vezi lista lor (GALERIE FOTO)

641

Autorităţile din Satulung derulează, în această perioadă, proiecte pe toate palierele. Nu au fost uitate niciun domeniu de activitate, de la infrastructură stradală la învăţământ şi cultură.

# Străzi de interes local în reabilitare
Reţeaua de străzi este o prioritate, a spus, pentru AxaNews.ro, primarul din Satulung, Bujorel Vasile Mureşan. “Suntem în procedura de licitaţie pentru un proiect depus la AFIR şi care vizează reabilitarea a 7,3 kilometri de străzi de interes local în Satulung, în centrul de comună şi în Finteuşul Mic. La fel, suntem în aceeaşi procedură, cea de licitaţie, pentru reabilitarea a 9,7 kilometri de străzi de interes local, în Satulung, Cartierul Tinerilor, respectiv Finteuşul Mic şi Arieşul de Pădure. Al doilea proiect a fost depus pe PNDL”, a explicat Bujorel Vasile Mureşan.

# Se lucrează de zor la Căminul Cultural din Hideaga
Componenta culturală este una importantă, a precizat primarul. “În prezent, derulăm un proiect pe AFIR, în valoare de 500.000 de euro, prin care reabilităm Căminul Cultural din Hideaga. Se lucrează în acest moment. Speranţa noastră este să îl inaugurăm în 1 decembrie, mai ales că anul acesta este Centenarul”, a spus Bujorel Vasile Mureşan, primarul comunei Satulung, care pune mult preţ pe acest proiect.
De altfel, căminele culturale din cele şapte localităţi arată bine. Cel din centrul de comună necesită o reabilitare, care, speră autorităţile, se va face în perioada următoare.

“Am dorit să ne îndreptăm atenţia către reabilitarea reţelei de cămine culturale din comună. Cam toate sunt aranjate, sunt puse la punct, în momentul de faţă. Arată foarte bine”, a spus primarul. În ceea ce priveşte castelele de pe raza comunei, acestea nu se află în proprietatea autorităţilor locale, aşadar, acestea nu pot să investească în reabilitare şi să împiedice, astfel, degradarea lor.

# Tineri, educaţie şi sport
Tinerii sunt o prioritate pentru autorităţi. Tocmai de aceea, s-a văzut că proiectul Cartierul Tinerilor funcţionează de minune, fiind, astfel, un exemplu pentru alte comunităţi. “În prezent, sunt cam 170 de case, din 2002, când am demarat proiectul. Mai avem şi acum încă vreo 40 de cereri. Beneficiază acolo de apă şi gaz”, a explicat primarul din Satulung.

La partea de canalizare se lucrează în cadrul acelui Masterplan în care suntem incluşi alături de Baia Mare şi alte localităţi din zonă, prin ADI.

Însă, viitorul începe cu educaţia. “Avem un proiect depus prin POR, în valoare de 2,7 milioane de euro pentru trei obiective. Vrem să facem extinderea şi reabilitarea Şcolii din Finteşul Mic, modernizarea Şcolii din Pribileşti şi o sală de gimnastică la Şcoala din Satulung. La şcoala din centrul de comună, nu sunt necesare investiţii, întrucât este relativ nouă. Proiectul conţine şi partea de dotări, pentru toate cele trei obiective”, a punctat primarul Mureşan.

Există şi un proiect prin AFIR, pentru o grădiniţă, lângă şcoală, în Satulung. Lucrările sunt în procedura de licitaţie şi însumează 470.000 de euro.

Însă, investiţiile nu se opresc aici. Se mizează mult pe educaţie şi sport, împreună. “La Şcoala din Fersig, vom executa lucrări de reabilitare. Se va interveni la refacerea acoperişului şi pentru realizarea de toalete în interior. Lucrările se vor face strict din bugetul local, ceea ce înseamnă o investiţie de 430.000 de lei”, a spus primarul.

În plus, autorităţile doresc să realizeze, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), o sală de sport de dimensiuni mari, în centrul de comună. În acest caz, proiectul a fost adjudecat. La fel, se vrea o şcoală de dimensiuni medii lângă Şcoala din Pribileşti.

# Economic, Satulungul stă foarte bine
În ceea ce priveşte componenta economică, Satulung nu are motive să se plângă. “Avem peste o mie de locuri de muncă. Un singur angajator (n.red. – cel specializat în producerea şi comercializarea de parchet) oferă aproximativ 400 de locuri de muncă. Avem şi elveţieni care fac prefabricate. Sunt locuri de muncă la noi, nu e problemă”, a explicat Bujorel Vasile Mureşan.

Aşadar, e nevoie numai de deschidere din partea celor două părţi – angajatorii să vrea să angajeze doritor, iar posibilii angajaţi să dorească să muncească. Dintre localnici, unii lucrează în comună, alţii fac naveta în Baia Mare sau în proximitate. Ba chiar vin şi băimăreni să lucreze în Satulung, aşadar schimbul de forţă de muncă este asigurat.

Astfel, numărul asistaţilor social din comună s-a redus considerabil în ultima vreme. “Am avut cam 170, acum sunt jumătate din acel număr. Avem şi un proiect pentru integrarea romilor. În plus, unii din ei s-au angajat în Baia Mare”, a explicat primarul.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here