PAȘTE ÎN MARAMUREȘ: Mocănița, tradiții, prețuri mici și schi

777
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aproximativ 65% din numărul turiștilor care anul trecut vizitau Maramureșul au ales, în acest an, de Paște această destinație. Cel mai probabil, vremea rece dinaintea sărbătorilor i-a descurajat să aleagă destinații prea îndepărtate. În schimb, foarte mulți dintre cei care au venit, totuși, au ales să facă o excursie cu Mocănița.

Mocănița a rămas una din atracțiile turistice din Maramureș, în timp ce numărul turiștilor care au ales Maramureșul ca destinație a scăzut simțitor cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an. Pensiunile turistice și agroturistice au fost ocupate doar în proporție de 65%, după cum arată specialiștii în domeniu. Cu puțin timp înaintea Sărbătorilor Pascale, președintele Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural din România – ANTREC, filiala Maramureș, Livia Sima, declara: „Gradul de ocupare este în procent de 65%, mult, mult mai puțin în comparație cu anul trecut când pensiunile rurale erau ocupate în proporție de 100%. Cred că un impediment a fost vremea rece, timp îndelungat, dar și sărbătoarea Paștelui care anul acesta a picat la începutul lunii aprilie”.

Deși ofertele au fost lansate cu mult timp în urmă, prețurile sunt aproximativ aceleași cu cele de anul trecut, totuși, rezervările au întârziat să apară. Acest lucru este o noutate pentru turismul maramureșean, în ultimii ani, după cum mai arată Livia Sima. „Oferta pentru sărbători a fost lansată în urmă cu aproape două luni de zile, însă turiștii au așteptat mai multe săptămâni până să decidă rezervarea unui pachet de sărbători. E pentru prima dată după mulți ani de zile când în Maramureș vom avea, probabil, mai puțini turiști de sărbători. Prețurile sunt aproape identice anului trecut, între 150-250 de lei pe ziua de cazare, doar cu mici ajustări”, a mai arătat ea.

Prețurile, cât se poate de mici

De altfel, referitor la prețuri, ea a mai arătat că mici ajustări au existat doar în cazurile în care au dorit un meniu mai diversificat sau alte variante de program. „Turiștii care au dorit un meniu mai diversificat sau alte variante de program în afara celui cuprins în pachetul de sărbători au plătit puțin mai mult. De fapt, prețurile sunt aproape neschimbate de mulți ani, pentru că mai puțin de atât chiar nu se poate. În privința meniului, toți turiștii primesc pe durata vacanței doar preparate specifice bucătăriei tradiționale: preparate din carne din miel, drob de miel, preparate din pește sau pui, preparate de post, doar în cazul în care acestea au fost cerute, cozonac și pâine coaptă pe vatră, siropuri naturale, vin de casă sau pălincă de Maramureș”, a mai arătat Liva Sima.

Majoritatea turiștilor care vin în Maramureș de Sărbătorile Pascale preferă să meargă la slujba de Înviere, care se ține la biserica din sat sau la mănăstirile învecinate. A doua zi de Paște este rezervată obiceiurilor și tradițiilor care se păstrează din bătrâni, acestea fiind, de atfel, unul din punctele de atracție a turiștilor. Udătoriul din {urdești este un obicei agrar care are loc la șurdești în a doua zi de Paște și este sărbătorit cel mai harnic gospodar din sat, respectiv cel care iese primul la arat. Are loc un întreg spectacol, care aduce anual mii de turiști cu această ocazie. Muzica, veselia, jocul și distracția stropite din plin cu pălincă de Maramureș sunt ingredientele care garantează succesul evenimentului.

Mocănița, căutată an de an

O excursie cu Mocănița pe Valea Vaserului poate fi, aproape sigur, garanția petrecerii unor sărbători reușite. Anul acesta, în ciuda numărului mic de turiști, Mocănița s-a bucurat de un real succes. „Turiștii care ajung în Maramureș doar pentru câteva zile, rezervă o zi din vacanță pentru o călătorie cu trenul Mocănița pe defileul Văii Vaserului. Călătoria poate fi o experiență unică pentru cei care merg pentru prima dată cu un tren a cărui locomotivă funcționează pe cărbune”, spune Ileana Horj, inspector de specialitate din cadrul Centrului de Informare Turistică din Vișeu de Sus. Potrivit acesteia, turiștii care aleg să petreacă mai multe zile în vacanță se pot caza la pensiunile din vecinătate, care de sărbători au avut un grad de ocupare mai mare decât media pe restul zonelor turistice din județ. „Valea Vaserului, trenul Mocănița, dar și pensiunile rurale rămân o atracție de mare interes, indiferent de anotimp”, a mai spus ea.

Pe de altă parte, numeroși turiști au ales să schieze cu ocazia sărbătorilor Pascale, având în vedere că la Cavnic, Borșa sau șuior, stratul de zăpadă a permis acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here