PASIUNE PENTRU TRADIȚIILE MARAMUREȘENE – Proiect de studiere a folclorului în unitățile de învățământ (FOTO)

386

La 30 de ani, când alții se luptă pentru a se dezvolta profesională într-o firmă care să îi ofere cât mai multe așteptări financiare, Măriuca Verdeș susține, printr-un proiect unic în Maramureș, păstrarea obiceiurilor și tradițiilor străbune.

# Iubire față de Maramureș, arătată copiilor

Motivată de iubirea față de tot ce poate oferi satul maramureșean, Măriuca a fost inițiatoarea proiectului prin care folclorul este predat ca materie opțională în unitățile de învățământ maramureșene.

„Totul a venit de la sine. Povestea a început în anul 2012, când am fost invitată cu un grup de copii la Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de iarnă din Negrești Oaș. La această invitație, învățătoarea Vlașin Veronica mi-a oferit sala de clasă și elevii pe care îi avea. Asfel, mergeam o dată pe săptămână, la acești copii din școala de la Călinești și făceam folclor”. Așa își începe povestea Măriuca Verdeș, tânăra care le insuflă celor mici iubirea față de tot ce ține de creațiile artistice, obiceiurile și tradițiile populare specifice județului Maramureș.

După înființarea unei asociații culturale, Măriuca Verdeș a deschis o școală pe care a botezat-o după numele primului eveniment organizat, Sărbătoarea rădăcinilor străbune. Mai apoi a realizat cinci parteneriate cu școli din Maramureș, unde, voluntar, intra în sala de clasă și le vorbea elevilor despre iubirea față de Maramureș, sentiment cu care a crescut din casa părintească.

„Iubirea îmi pleacă din familie. Părinții au fost cei care m-au legat de sat. Prin felul în care ne-au crescut, în felul în care ne-au prezentat viața. Din copilărie, ne-am bucurat de libertatea naturii, de frumusețea momentelor de vară când, la apus de soare, toți șapte îngenuncheam roată pe lângă claie și îi mulțumeam lui Dumnezeu pentru ziua care a trecut. Un izvor nu poate să iasă la lumină numai de acolo de unde este. În satul Desești, în familia în care m-am născut și am trăit, am învățat despre dragoste, răbdare, bunătate”, spune Măriuca Verdeș.

După ce a predat voluntar folclorul în școlile din Maramureș, Măriuca Verdeș a visat ca folclorul să fie cuprins în materia opțională care se predă la școlile din Maramureș. A a reușit să își realizeze visul. Astfel, mai mulți elevi puteau săînvețe tot ce înseamnă Maramureșul, să știe că este nomal să știi să cânți chiar dacă nu ajungi vedetă, să știe să îmbrace portul popular chiar dacă nu erau artiști.Copiii sunt deschiși pentru a cunoște, cum spun ei, lucruri noi. Măriuca Verdeș, prin ceea ce face, le trasmite o informație clară, aceea că ei trebuie să ducă mai departe istoria noastră.

„Când lucrurile vin de la Dumnezeu ele se leagă. Obstacolele au fost multe, dar nimic nu am făcut și nu fac, fără rugăciune și fără de post. Nu m-au interesat aprecierile nimănui, deoarece mai mult îmi puneau piedici multor idei, nimeni nu a  crezut în acest gând. Totuși, am fost susținută de diferite persoane cu suflet mare, care au venit voluntare în a perpetua mai multe ateliere meșteșugărești. Într-o zi o doamnă, pe nume Cătălina, m-a întrebat dacă știu de opționalul de folclor din Suceava, recomandându-mi să încerc și în Maramureș. În urma unui schimb de experiență, acum un an echipa din Suceava a venit în Maramureș. După realizarea acestui eveniment, s-a format o echipă formată din reprezentanți ai diferitelor instituții unde s-a hotărât ca opționalul de folclor să se numească, mai departe, Școala rădăcinilor străbune”, spune Măriuca Verdeș.

#După studii în București, reîntoarcere acasă

Doctorandă în istorie, profesoară de muzică la Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației și Școala Generală din Călinești, dar și ghid turistic la Centrul de informare turistică din Călinești, Măriuca Verdeș știe că tot ce face pentru folclorul maramureșean face numai din dragoste față de Dumnezeu și din respect pentru înaintașii noștri care ne-au lăsat ceva. A urmat cursurile Universității Națională de Muzică din București, însă imediat după terminarea acestora s-a întors acasă.

„Știam de la început că merg în București doar pentru studii.Nu am vrut să rămân acolo. Un sentiment care mi-a atras atenția, cât timp am fost acolo, a fost dezrădăcinarea. M-am născut într-o familie mare, cu mulți prunci, dar nu ne-am dezrădăcinat, am  rămas o  familie unită prin faptul că toți cei cinci frați trăim în Maramureș.Maramureșul este locul pe care l-a ales Dumnezeu pentru mine, ca să fiu fericită. Maramureșul înseamnă acasă, pământ sfințit, plin de sacralitate, de lumină.Talanții înmulțiți nu înseamnă ca tu să aduni mai mult ci să-i înmulțești oferindu-le altora. Dar am primit glasul și, în dar, horesc”, spune Măriuca Verdeș.

„Am învățat a hori de la mama, ea de la părinți și tot așa…”

Cel mai drag proiect al Măriucăi Verdeș este a cânta hori, așa cum se spune în Maramureș.

„Am învățat a hori de la mama, iar dânsa de la părinți și bunici și tot așa. Oare nu acesta a fost unul din scopurile pe care Dumnezeu le-a așezat în mine?Mai mult, horesc de când mă știu, și o să horesc cât o să mă țină Dumnezeu, din drag pentru hore, pentru frumos, pentru a perpetua adevărul legat de horea maramureșeană. Mi-am propus să horesc din dragoste”, a conchis Măriuca Verdeș.

Alina VOIȚA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here