PASIONAȚI DE LITERATURĂ – Creațiile elevilor, premiate la Colocviile Steinhardt

1347

Vineri, 8 iunie, sala de conferințe a Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” Baia Mare a găzduit a treia edițe a Colocviilor Internaționale Interdisciplinare „Nicolae Steinhardt” – Memorialistica Marii Uniri.

Moderatorii evenimentului au fost: dr. Viorella Manolache, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, București și prof. univ. dr. George Achim, Școala Doctorală de Științe Umaniste a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.

“Mă bucur că am reușit să adunăm atâția oameni de valoare morală și științifică. Le sunt recunoscătoare tuturor scriitorilor care au răspuns apelului meu, făcut prin intermediul cotidianului <<Glasul Maramureșului>>, și au donat aproximativ 300 de cărți, cu autograf.

Acestea constituie premiile pe care le-au primit elevii care au trimis lucrări la concursul nostru literar”, a declarat, pentru “Glasul Maramureșului”, prof. dr. Daniela Sitar-Tăut (Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare), unul dintre organizatorii evenimentului.

Ediția din acest an a Colocviilor Steinhardt a inclus și secțiunea-concurs de referate și creație “Nicolae Steinhardt. Mărturii despre trecut…”. Concursul a fost dedicat elevilor, cele mai bune lucrări fiind premiate în cadrul unei festivități organizate în Salonul Artelor al Bibliotecii Județene Baia Mare.

Evenimentul a fost moderat de scriitorul Marian Ilea, senior-editor la cotidianul “Glasul Maramureșului”.

“Este foarte important că, în cadrul Colocviilor Steihardt, elevii au avut un cuvânt important de spus. Această secțiune este la fel de importantă ca și cea dedicată <<seniorilor>>, care a reunit personalități ale literaturii contemporane din țară și străinătate.

Juriul a avut de analizat 150 de lucrări propuse de elevii participanți. Dincolo de ierarhii, este demn de remarcat faptul că tot mai mulți elevi se apropie de literatură. Toți participanții au primit ca premiu o carte”, a spus scriitorul Marian Ilea.

“Mă bucur că am participat la această manifestare. Am luat premiul I cu eseul <<O scrisoare din infern>>,  o lucrare despre un student care a fost o victimă a comunismului.

Până acum am publicat câteva dintre creațiile mele în ziare, reviste și într-un volum colectiv apărut recent în București”, a declarat, pentru “Glasul Maramureșului”, Filofteia Covaciu (foto), elevă în clasa a X-a la Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here