PAȘI CĂTRE NORMALITATE – Ilegalități în lanț, descoperite la Mogoșa. Ce măsuri au luat autoritățile pentru deblocarea zonei (FOTO)

673

În ultimii ani, una din oazele de linişte din apropierea aglomerării urbane Baia Mare – Baia-Sprie, extrem de căutată de turişti, a fost acaparată de un investitor privat. Vorbim despre Lacul Mogoşa, o minunăţie a naturii de care iubitorii de natură sunt, pur şi simplu, vitregiţi.

Proprietarul perimetrului cabanei şi a zonei din proximitate nu a permis turiştilor să facă poze profesionale, să meargă cu cortul ori să pescuiască în lac. În plus, oamenii spun că nu au acces la suprafaţa de apă decât în anumite intervale de timp.

# Fotografii contracost de la “furatul miresei”
În situaţii jenante s-au aflat mulţi băimăreni şi băisprieni, dar şi turişti veniţi din alte colţurile ale ţării sau străinătate. “Am mers la o nuntă în Baia-Sprie şi am furat mireasa. Am mers la Mogoşa, sus, la lac, însoţiţi de cameraman şi fotograf. Am vrut să imortalizăm momentul, însă ce credeţi, am putut? A venit cineva să ne facă vânt de acolo, pe motiv că ar fi proprietate privată. Sau, în cazul în care vrem neaparat să facem poze, să achităm o taxă. Mi s-a părut absurd ce ni s-a cerut. Nu am mai fost de mult la Mogoşa înainte de acea nuntă şi nu aveam idee că s-au schimbat lucrurile în asemenea fel. Practic, dacă făceam poze cu telefonul, nu era nicio problemă, nu trebuia să plătim nicio taxă. Însă, dacă avem personal de specialitate, cu aparatură performantă, trebuie. Incredibil! Am înţeles că au păţit şi turişti veniţi din altă parte”, a reclamat Bogdan, un tânăr din Baia Mare.

# Condiţii absurde, reclamate de cetăţeni
Nu este singurul nemulţumit. “S-a închis Mogoşa pentru cei care doresc să se bucure de natură! Însă, asta nu e de ieri, de azi. Situaţia trenează de ani de zile. Cei de acolo au impus condiţii absurde. Ţin minte că, atunci când eram mică, puteam merge cu cortul acolo. Acum, acest lucru este imposibil. Mi se pare normal să laşi oamenii să meargă la apă dacă doresc, atâta vreme cât le pui pubele, astfel încât să nu lase mizerie în urma lor. Cred că aşa ceva numai în România se putea întâmpla! Să îngrădeşti dreptul turiştilor de a se bucura aşa cum trebuie de natură. E clar că foamea de bani e mare. M-aş bucura dacă s-ar putea remedia situaţia şi să înţeleagă proprietarul de acolo că natura nu îi aparţine”, a spus, nemulţumită, Loredana, o tânără din Baia-Sprie.

# Acces îngrădit ilegal la baraj
Autoritățile din Baia-Sprie au încercat, în ultima vreme, să facă pași către normalitate și să cadă la pace cu investitorul în cauză. Ultimul, în acest sens, au fost demontarea indicatoarelor montate ilegal acolo. Mai mult decât atât, autoritățile au dat peste un lanț de ilegalități comis de investitorul de la Mogoșa. “Din punctul nostru de vedere, sentința civilă prin care Mogoșa SA a primit în administrare terenul a fost ilegală. Adică, societatea comercială a primit în folosință terenul aferent trotuarelor, care sunt amplasate pe digurile barajului. Ori legea apelor stipulează că elementele hidrotehnice ale barajului nu se pot înstrăina. Nu avem nimic cu faptul că are parcare, teren. Aberația constă în faptul că Primăria Baia-Sprie administrează terenul, dar digul aferent trotuarului se află în proprietate privată. Ca urmare, noi nu putem administra barajul, așa cum facem și cu celelalte două de pe raza orașului nostru. S-au făcut greșeli în cascadă. Accesul la baraj ne este îngrădit. Pentru monitorizarea barajului, noi trebuie să luăm cote zilnic. Accesul nostru nu trebuie îngrădit. Pe aceste chestiuni am făcut demersuri. Dacă nu ne răspunde pozitiv proprietarul, vom merge în instanță. Vrem un drept de servitute pe terenul lui, la baraj, pentru ărimărie. Lacul Bodi Mogoșa este înregistat în inventar ca zonă de agrement. Ca urmare, orice cetățean trebuie să aibă acces la această zonă. Lacul este al nostru, iar terenul de lângă lac, până în trotuar, este domeniu public. Am întocmit o hartă cu zonele care sunt ale noastre și cele care sunt ale acelui investitor”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Alin Sebastian Bîrda, primarul orașului Baia-Sprie.

# Bonuri fiscale ilegale
Întreg arealul este împărțit între autoritatea locală și proprietarul respectiv. Însă, nu numai aceasta este problema. Administrația locală din Baia-Sprie a descoperit un șir de ilegalități. “Acest investitor a instituit o taxă pentru pescuit. Aceasta este ilegală. Probabil poliția sau ANAF ar trebui să știe mai multe. Nu are acest drept. La fel, cu scăldatul, acesta este pe proprie răspundere. Cine intră în lac își asumă. Nu este limitat accesul. Am decis să demontăm acele panouri montate ilegal acolo și să cerem drept de servitute dacă altfel nu putem soluționa problema. Ne bucurăm că avem investitori privați, însă nu ne dorim să facă abuzuri. Parcarea este a lui, are voie să instituie taxă de parcare, însă bonul fiscal emis nu este conform. Sperăm să putem debloca această situație”, a completat Alin Sebastian Bîrda.

# Adevăratele tarife
Autoritățile din Baia-Sprie au adus la cunoștință și care sunt tarifele pentru practicarea pescuitului în scop recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale din apele de munte administrate de RNP- Romsilva. Acestea sunt de 15 lei fără TVA pentru o zi, de 35 de lei fără TVA pentru șapte zile, 60 de lei fără TVA pentru o lună și de 150 de lei fără TVA, pentru un sezon. “Încasarea acestor taxe de către agenți economici în arealele administrate de RNP-Romsilva este strict interzisă si ilegală. Lacul Bodi se afla in administrația Primăriei Baia Sprie, iar taxa de pescuit se achită la Ocolul Silvic Baia Sprie, nu la alte societăți. Scăldatul, jocul cu mingea și intrarea cu saltele plutitoare pe suprafața lacului se face pe propria răspundere dar vă aducem la cunoștință că nu pot fi îngrădite. În acest moment au fost demarate toate demersurile legale în regim de urgență de către Primăria Orașului Baia Sprie, pentru a facilita accesul tuturor cetățenilor și turiștilor la Lacul Bodi Mogoșa, fără nici un fel de îngrădire sau condiționare orară”, au anunțat oficialii Primăriei Baia-Sprie.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here