PANICA NUMITĂ CARACAL – Lista minorelor dispărute din Maramureș în ultimele luni

1353

S-a vorbit tare mult despre adolescentele care dispar de acasă și nu le mai găsește nimeni! Unele situații au fost simple pene la pălărie, în timp ce altele s-au dovedit a fi, realmente, crimele care au șocat România.

Să nu credeți că Maramureșul este lipsit de dispariții de minore. Nici pe departe, am avut, în ultimele luni, mai multe decât s-ar crede. Însă, din fericire, nu am avut cazuri ca și Alexandra Măceșanu sau Luiza Melencu.

Început de august
În primele zile ale lunii august, două minore au fost reperate de polițiști după ce au plecat vountar, de acasă. Iată, acum, un alt treilea caz! Polițiștii din Sighetu Marmației s-au mobilizat în noaptea de 2 spre 3 august pentru găsirea unei minore declarate dispărute. În fapt, în jurul orei 00.40, polițiștii au fost sesizați de către tatăl fetei despre faptul că fiica sa, de 16 ani, a sărit pe geamul de la cameră și a plecat de la domiciliu. “La câteva ore de la sesizare, fata a fost găsită pe raza municipiului și predată familiei. Aceasta a declarat că nu a fost victima vreunei infracțiuni”, a explicat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.

Mijloc de august
Alte patru cazuri de dispariții de minore au fost sesizate la mjlocul lunii august polițiștilor maramureșeni. Fiecare caz a fost verificat de polițiști, stabilindu-se că niciunul nu s-a produs în circumstanțe alarmante, fiind situații de plecări voluntare. De fiecare dată au fost demarate de urgență activități în vederea depistării fetelor dispărute, toate fiind găsite în câteva ore de la primirea sesizării, sau în ziua următoare, au explicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș. Astfel, polițiștii au găsit în parcarea unui hypermarket din municipiul Baia Mare o tânără de 15 ani, domiciliată în localitatea Lăpușel, pe care părinții au reclamat-o dispărută de la domiciliu. O băimăreancă, de 14 ani, reclamată dispărută cu două zile înainte, a fost găsită de polițiști în localitatea Someș Odorhei, din județul Sălaj.

O altă tânără de 14 ani, din Baia Mare, care a plecat voluntar dintr-o casă de tip familial din municipiu, a fost găsită de polițiști pe raza localității Remeți pe Someș. Tot atunci, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Ocna Șugatag au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că la data de 7 august 2019, o tânără de 15 ani din comuna Desești a plecat voluntar de la domiciliu cu motivul că merge la un suc cu un prieten, nu a revenit și nu a putut fi contactată pe telefonul mobil.

În urma activităților desfășurate, tânăra a fost depistată de polițiști pe raza comunei Câmpulung la Tisa. “Polițiștii au stabilit că cele patru tinere nu au fost victimele unor infracțiuni pe perioada cât au lipsit de la domiciliu. Toate au fost încredințate părinților revocându-se urmărirea lor”, a explicat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.

Alte cazuri de vară
Un bărbat domiciliat în Seini i-a sesizat pe polițiști că fiica sa, în vârstă de 15 ani, a dispărut de la domiciliu. Inspectoratul de Poliție al județului Maramureș precizează că la fața locului s-a deplasat imediat o echipă operativă “care, în urma primelor verificări efectuate, a stabilit că minora a plecat de la domiciliu și s-ar putea afla pe raza localității Handalul Ilbei”.

În cele din urmă, copila dispărută a fost găsită de polițiști și încredințată părinților. De precizat că din datele și indiciile obținute de polițiști până la acest moment rezultă că, în cele câteva zile în care a fost plecată voluntar, minora nu a fost agresată fizic sau moral. Într-un weekend, polițiștii au găsit cinci persoane declarate dispărute de la domiciliu, printre care și o minoră, de 14 ani, domiciliată pe raza comunei Cicârlău, urmărită național. Aceasta fost găsită de polițiștii Biroului de Ordine Publică Baia Mare și predată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Mai sunt și altele!...
Unele situații nu ajung la urechile oamenilor legii. A rămas, în unele comunități, împământenită, ideea că, la 16 ani, dacă te căsătorești ori devii concubina unui băiat, nu mai este o rușine pentru tine, ca fată. Evident, nu se ia în considerare gradul de maturitate al adolescentei, dacă este pregătită pentru un concubinaj la casa omului și multe alte chestii. Am avut, recent, cazul unei fete, date dispărute de DGASPC Maramureș. Iar asta pentru că fata se afla în plasament la bunică.

Fata a plecat de acasă, DGASPC a notat asta și a făcut plângere la poliție, fiind dată, astfel, în urmărire. S-a aflat apoi că fata este în Franța, căsătorită și că așteaptă un copil. Fără alte comentarii, nu ne mai punem întrebări despre motivele pentru care se întâmplă așa, dat fiind faptul că unele autorități ale statului nu au nicio pârghie fizică (legală ar avea) să facă lecții de educație cu unii concetățeni! Atât!

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here