PĂDURI MĂCELĂRITE – Se fură… (ca) în codru, în Maramureș!

386

Nu trece o săptămână fără să fie interceptat, în Maramureș, câte un transport ilegal de material lemnos. Interesant este că nu putem afirma că delictele au loc preponderent într-o anumită zonă a județului, fenomenul fiind unul general.

# Depozit luat la puricat de polițiști
Poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu specialişti silvici din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, Ocolului Silvic Tăuții Măgherăuș au acționat în aceste zile pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic. Acum, aceste controale au vizat un depozit de material lemnos ce aparţine unei societăţi comerciale din Seini, unde poliţiştii au verificat modul în care operatorul economic respectă normele referitoare la exploatarea, transportul, depozitarea și comercializarea materialelor lemnoase. “În urma neregulilor constatate, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 rep. privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare totală de 11.000 lei. Totodată au fost dispuse măsuri complementare de confiscare a cantității totale de 170,27 mc materiale lemnoase, cu o valoare totală de peste 62.000 lei, din care 27,711 mc faptic și 142,56 mc valoric”, au explicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș.

# Controale pe șoselele din județ
Polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică Sighetu Marmaţiei, cu sprijinul reprezentanţilor Ocolului Silvic Sighetu Marmaţiei şi ai Gărzii Forestiere Maramureş, au desfășurat o acțiune pe drumurile publice pentru prevenirea și combaterea transportului ilegal de material lemnos. În acest context, au fost oprite şi verificate mai multe autovehicule cu care era transportat material lemnos. “Pentru abateri de la prevederile Legii 171/2010, unui şofer care transporta material lemnos i-au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 9.000 de lei. Ca măsură complementară, poliţiştii au dispus confiscarea celor peste 8 mc lemn, transportat ilegal. Alţi 47 de mc lemn au fost confiscaţi săptămâna trecută în cadrul unor acţiuni similare desfăşurate de poliţişti la Vişeu de Sus, Borşa şi Suciu de Sus”, au explicat reprezentanții IPJ Maramureș.

# Alte firme sancționate
Polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice împreună cu specialiști silvici ai Gărzii Forestiere Cluj, au efectuat controale pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite care se comit în domeniul silvic. Astfel, au fost verificate două societăţi comerciale, ambele cu sediile sociale şi punctele de lucru în comuna Satulung, care au ca obiect de activitate prelucrarea materialului lemnos. “În urma activităţilor, au fost constatate nereguli pentru care au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 10.000 de lei. Ca măsură complementară a fost confiscată, în echivalent valoric, cantitatea totală de 67,35 mc material lemnoase, cu o valoare de aproximativ 15.000 de lei”, au informat reprezentanții IPJ Maramureș.

# Lemn confiscat de peste jumătate de milion
Pentru a ne face o impresie mai largă, iată ce indică cifrele polițiștilor maramureșeni pe 12 luni. În ultimul an, activităţile desfăşurate pentru prevenirea infracţionalităţii în domeniul silvic s-au materializat în 834 de controale, din care cele mai multe pe linia legalității transportării materialului lemnos. “Au fost înregistrate 149 de apeluri prin SNUAU 112 privind transportul de material lemnos, cu mențiunea faptului că 25 au fost confirmate ca ilegale și sancționate contravențional. Totalul materialului lemnos confiscat a fost de 3.529 mc, în valoare de 503.995 de lei. În cadrul dosarelor penale, au fost cercetate 78 de persoane, din care 15 cu atribuții în domeniul silvic, fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru cinci dintre aceștia”, au detaliat reprezentanții IPJ Maramureș.

Cătă ȚINEGHE

1 COMENTARIU

  1. De ar ajunge Transilvania din noua a maghiarilor si de s-ar alipi cu Ungaria, ca de 100 de ani animalele inferioare de romani au stiut numai sa distruga. Asa sunt romanii, prosti din nastere si criminali din gena: mentalitate ca in Africa sau ca in epoca de piatra, majoritatea dintre noi suntem niste scursuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here