ORIGINALI! – Maramureșul cu ape stranii (FOTO)

479
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La ce relief bogat are Maramuresul, la densitatea de izvoare minerale, aproape ca te astepti sa ai de-a face aici si cu ciudatenii. Ele exista, iar in materie de ape suntem chiar de Cartea Recordurilor! Mai are cineva rauri care se intorc cu aproape 360 de grade? Dar rauri care dispar si reapar cativa kilometri in aval?

Din punct de vedere hidrografic, la o privire mai atenta, Maramuresul este foarte interesant. Dincolo de harti seci, cu afluentii Tisei si ai Somesului, avem superbe particularitati, date atat de specific vulcanic cat si de diferitele tipuri de roci, dar nu numai. Asa se face ca, la Poiana Botizii, avem acel izvor pulsatil, ce iese bolborosind, la cateva minute, dintr-o scorbura. Apa minerala. Dar nu e singurul, mai la munte, spun localnicii, mai sunt vreo doua similare, dar nu amenajate. Ca termen de originalitate, e concurat de Izbucul Izei, de Izvorul Albastru din Sacel, care iese dintr-o pestera dar nu inainte de a face o curba nefireasca, aproape impotriva cursului sau!

Intra in competitia de ciudatenii si paraul Baba, care pe timp de vara dispare, in interiorul satului, sub roci calcaroase, ca apoi sa reiasa la suprafata dincolo de Cheile Babei, pe teritoriul judetului vecin Salaj, la Poiana Blenchii. Sa nu uitam de Lacul Albastru din Baia Sprie, care este verde de fapt, din cauza minereurilor. Acelasi lac este considerat a fi fara fund… ceea ce oarecum este real, tinand cont ca s-a format in urma prabusirii unei galerii. Teoretic, lacul continua in subteran, prin galerii…

Un fenomen deosebit de interesant se petrece primavara pe raul Cosau, care, acoperit cu strat gros de gheata, are de facut fata viiturilor de primavara. La acel moment, apa rupe bucati de gheata de statura unui om si le arunca pe camp- sau le stivuieste la baza copacilor. {i tot Maramuresul are un campion national, Vinderelul, un rau cu caracter de torent de la Repedea, din muntii Maramuresului, cu cea mai mare diferenta de altitudine din tara, intre baza sa si locul de unde izvoraste. Avem, din pacate, si triunghiul de rauri de la Runcu, ce va disparea sub apele

barajului, cu tot cu alt record, singurele chei de andezit din Romania, ale Tatarului. Avem si propriile noastre zone umede, impropriu numite nisipuri miscatoare, dar cu comportament similar. Daca intri intr-unul dintre taurile din Maramures, din Breb, de la Izvoare sau de sub Creasta Cocosului, sansele sa mai iesi sunt minime!

Ca recorduri negative, avem probabil doua dintre cele mai poluate ape din Romania. Craica, ce izvoraste din Baia Sprie din fosta groapa de gunoi a orasului, trece pe langa halda de steril din Taauti si traverseaza cartierul de romi de unde ia prinos toate mizeriile pamantului. Îl concureaza numai lacul de cianura de la Bozanta… Mai avem si lacurile sarate de la Ocna Șugatag, create prin surparea galeriilor de mine de sare, sub forma de clopot, la fel cum am avut, iar ca fenomen interesant de amintit, lacul similar de la Costiui, care a fost inghitit de o surpare si o alunecare de teren cu ani in urma. A disparut lacul! O alta disparitie, data insade mana omului, este lacul natural creat de vai ce s-au oprit deasupra haldei de steril dintre {urdesti si Cavnic, unde oamenii mergeau deja la pescuit! Pe halda! |n urma ecologizarii, lacul a fost anulat, din pacate, era un triumf al naturii asupra omului!

Maramuresul mai are ape interesante. Revenim asupra lor, de la fata locului. Deocamdataavem tema de studiu, de cùtat si chiar de degustat. Desi poate in cazul Craicai si a lacului de cianura, poate ne abtinem!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here