ORIBIL – Căprioare, iepuri și fazani, morți pe câmpuri din cauza produselor chimice

2526

Ca urmare a sesizării reprezentanţilor Fondului de Vânătoare 8 Pereg, cu privire la identificarea unor exemplare moarte din speciile căprior, iepure de câmp şi fazan, pe raza localităţilor Pecica, Semlac şi Nădlac, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Arad, împreună cu reprezentanţi ai IPJ – SAESP Arad, DSVSA Arad şi ai fondului de vânătoare s-au deplasat în teren pentru a verifica aspectele sesizate.

Garda Națională de Mediu a anunțat că în urma verificărilor efectuate pe terenurile agricole, au fost identificate mai multe cadavre de animale din specia căprior, iepure de câmp şi fazan, care au fost ridicate de către DSAVSA Arad pentru efectuarea de analize, în vederea stabilirii cauzei exacte a morţii. Comisarii Gărzii de Mediu au mai depistat prezenţa unor produse chimice de culoare albastră (folosite pentru combaterea rozătoarelor), aplicate direct pe sol.

„În urma cercetărilor, au fost identificate fermele ce administrează terenurile pe care au fost găsite produsele chimice. S-a stabilit că aceşti operatori economici au procedat la combaterea rozătoarelor prin utilizarea produsului rodenticid cu denumirea comercială de “PROKUM PELET”, fără respectarea indicaţiilor înscrise pe eticheta şi în fişa de securitate a produsului. Mai exact, aplicarea acestor substanțe s-a realizat prin împrăştierea pe suprafaţa solului şi nu prin introducerea în galerii sau în staţiile de intoxicare (cutii utilizate în spaţii închise).

Ca urmare a celor constatate, societăţile respective au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare totală de 70.000 de lei, şi au fost stabilite măsuri privind interzicerea utilizării acestor substanţe, altfel decât conform Fișei tehnice de securitate.
Întrucât, până în prezent, nu a fost identificată cauza exactă a morţii animalelor sălbatice, urmează ca după ce acesta va fi stabilită, potrivit rezultatelor analizelor, reprezentanţii IPJ Arad să ia măsurile legale care se impun împotriva eventualilor vinovaţi”, precizează Garda Națională de Mediu. 

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here