ORAȘUL TRIBUTAR MOCĂNIȚEI – Vișeul de Sus are nevoie de turism, ba și de sprijin guvernamental!

397

Nu e chiar atât de usor de darâmat o industrie turistica recunoscuta deja la nivel mondial si european, pentru un accident stupid. Viseul de Sus a fost, odinioara, un orasel dependent total de lemn, monoindustrial si fara urma de alternativa. Fabrica de antibiotice nu-i, alte incercari din zonaau esuat. |ncet, s-a construit o industrie a turismului care duduie, si care nu poate fi darâmata cu un eveniment nefericit.

Primarul Vasile Coman este direct implicat in viata comunitatii si-n toate fazele si-n componentele ei: in administratie, industrie, constructii, turism. Tindem sa credem ca stie ce vorbeste… Mai mult, in gara Mocanitei a aparut un complex turistic traditional, cu case vechi de elmn, morosenesti, seculare. „Sa zicem ca in doi ani l-am ridicat. Nu chiar in secret, dar l-am facut discret, sa nu facem mare santier. Are scena pentru manifestari, locuri de luat o masa rustica, ideea ar fi sa ne potrivim ambientului. Daca se circulape o cale ferata din 1932, cu locomotive vechi de peste 100 de ani, totul ar trebui sa aiba parfum de vechi, nu? {i satul maramuresean sa fie ca-n vremea respectiva. Aici e si muzeul evreiesc, casa Elefant. Visele de acum 7-8-10 ani au fost viziuni si s-a transformat in realitate. Eu am prevazut aceasta dezvoltare. |n fiecare zi urca 5-6-7 trenuri. E singura alternativa economica a zonei e turismul, nascut din Mocanita si din natura aceasta frumoasa. Cam pâna in 15 septrembrie e sezonul cel aglomerat, apoi grupurile organizate. Mocanita a devenit un brand nu al VIseului, ci al Maramuresului si al României, cea mai lunga cale ferata cu ecartament ingust din Europa sti singura ramasa industriala. Turistii pot urca la munte sa vada cum se trage un lemn cu calul, cum traiesc butinarii. E o chestie foarte interesanta. Avem o mica Elvetie, de care trebuie sa ne bucuram. Toata lumea apreciazace avem, ce vad, ce se face la nivel de zona. Morosenii is oameni gospodari si foarte primitori, fac eforturi ca lumea sa plece multumita, iar reclama se face din individ in individ, pâna pe plan international. Sunt rezervari si din Australia si Noua Zeelanda”, spune primarul Coman.

Turistii primesc si spectacole folclorice, dar si gastronomice, aparent sunt foarte interesati de gastronomia zonei. Evident, vor si istoria, nu cauta modernismul. „Sunt chiar optimist acum. Am avut multe probleme la nivel de oras, le-am rezolvat, luptam pentru prezenmt si viitor, luptam sa dam viata si culoare orasului. Va duc sa vedeti ce promiteam in urma cu un an. Va aratam unde urmeaza sa intervin, sa asfaltam, sareparam, acum vaduc sa le vedeti efectiv. Sigur, am avut un an prost, cu multe evenimente neprevazute, naturale. Am avut zeci de kilometri de strazi luate de apa. Sigur, apa aduce belsug, dar nu chiar asa. Cred ca peste 70 de kilometri de strazi maturate de apa. Pânala acest moment, ajutor guvernamental zero, nici un leu. Am facut situatii, rapoarte, dar deocamdata nimic. |nsa nu am oprit investitiile. Eu cred cavom primi ajutor pânala urmaa, eu cred caGuvernarea o sa-si achite datoriile fatade Maramures dar sunt vreo 7 judete din tara lovite de inundatii. Natura a aratat iar ca e puternica, faptul ca trebuie sa conlucram. Nu-s un baiat fricos de felul meu, ne-am apucat pe loc de treaba, am descongestionat zonele calamitate, ne-am pus sa reparam. N-am stat sane plângem de mila. Ne-am ajutat singuri.””, spune primarul Coman.

|n ciuda evenimentelor recente, Mocanita atrage investitii. Sunt pensiuni ce se dezvolta, Viseul de Sus deja are capacitate de cazare de aproximativ 1000 de locuri de cazare pe noapte. Ar mai fi nevoie, spune primarul, de peste 1000. Cam 1000 circula pe zi cu Mocanita, deci ar fi nevoie de inca o data pe atâta, pentru cazarea celor din ziua urmatoare. „Avem si aici in Viseu biserici de lemn de vazut. Avem ce arata. Succesul unui om in viata este sa te inconjori cu oameni destepti, priceputi. |nainte exportam busteni si sare Imperiului AustroUngar, pe plute. Acum avem de dat turism. Din punctul meu de vedere, de la 100.000 de trureisti pe an vin in VIseu, la Mocanita. Anul acesta a fost chiar mia bun, din an in an e tot mai bun!”, incheie primarul Vasile Coman.

Spre marea noastra surpriza, accidentul de pe calea ferata ingusta n-a afectat câtusi de putin turismul. A doua zi dupa eveniment, la Mocanita asteptau atât de multi turisti, incât, spre deznadejdea lor si a gazdelor, cam 300 au ramas pe dinafara, urmând sa urce a doua zi. 300 peste cei 1000 care au urcat!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here