OPORTUNITATE PENTRU TINERII MARAMUREȘENI – Călătorii gratuite în țările din Uniunea Europeană

459

Comisia Europeană lansează o nouă sesiune de înscrieri pentru programul „DiscoverEU”, în cadrul căruia vor fi acordate 12.000 de permise gratuite de calatorie în Europa, în perioada 15 aprilie – 31 octombrie 2019.

„Patrimoniul cultural european îmbracă numeroase forme. <<DiscoverEU>> este ocazia perfectă de a descoperi ce are de oferit Europa. Știi care este Capitala europeană a culturii anul acesta? Te-ar interesa s-o vizitezi? Sau ai prefera să participi la un festival sau la o manifestare culturală din cadrul Anului european al patrimoniului cultural 2018? Îți plac muzeele sau parcurile naturale? Tu alegi! Explorând patrimoniul nostru cultural, poți descoperi unitatea Europei, dar și diversitatea sa. Poți lansa un dialog intercultural despre lucrurile pe care le avem în comun. Și sunt atât de multe lucruri de descoperit!”, este îndemnul adresat tinerilor de reprezentanții Comisiei Europene.

Programul se adresează tinerilor cu vârsta de 18 ani din statele Uniunii Europene, locurile fiind alocate statelor membre UE, în baza unor cote fixe. 450 de permise de călătorie gratuite sunt repartizate României, înscrierile urmând să facă din data de 29 noiembrie 2018.

Cei interesați trebuie să se înscrie online, pe pagina Portalului european pentru tineret. Aplicațiile vor fi evaluate, rezultatele selecției urmând să fie anunțate în ianuarie 2019. Călătoriile trebuie efectuate în perioada 15 aprilie – 31 octombrie 2019, pentru o perioadă de maximum 30 zile.

# Condiții de înscriere

Pentru a obține un permis de călătorie gratuit, prin programul „DiscoverEU 2019”, tinerii trebuie să aibă 18 ani împliniți și să fie cetățeni ai uneia dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene (UE). Ei își pot manifesta intenția de a călători cel puțin o zi și maximum 30 de zile, între una și patru țări străine de pe teritoriul UE. De asemenea, tinerii trebuie să fie dispuși să devină ambasadori ai inițiativei „DiscoverEU”.

Înscrierile se pot face în nume propriu sau ca membru al unui grup de maximum cinci persoane.

„Cea mai mare parte a călătoriei va fi cu trenul, ceea ce înseamnă că va putea fi văzută o varietate nesfârșită de orașe și peisaje incredibile. Pentru a permite apropierea de cât mai mulți europeni, permisul de călătorie oferă posibilitatea de a utiliza și alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul. În cazuri excepționale, dacă nu există niciun alt mijloc de transport disponibil, va fi permisă călătoria cu avionul. Astfel, tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni izolate au și ei șansa de a participa la această inițiativă”, mai precizează reprezentanții Comisiei Europene.

Marius CÎMPIAN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here