ONE DAY SHOW – Investiții de mii de euro în artă la Muzeul de Artă Baia Mare

281

Investiția în artă este sigură și aduce profit. Aceste lucruri sunt cunoscute și conducerea Muzeului de Artă Baia Mare, care a investit mii de euro în achiziția de lucrări de artă care acum pot fi admirate de publicul larg și care au o valoare inestimabilă. 

De la înființarea sa, în octombrie 2006, ca instituție muzeală independentă aflată în subordinea și în finanțarea bugetară a Consiliului Județean Maramureș, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” a desfășurat o intensă campanie de îmbogățire a patrimoniului muzeal propriu cu lucrări de artă plastică și decorativă (pictură, grafică de șevalet, grafică de reproducere, sculptură, fotografie de artă, arte ceramice și textile, etc.).

Consiliul Județean a anunțat că importantele resurse financiare puse la dispoziție de administrația județeană prin alocații bugetare anuale, au fost valorificate de specialiștii muzeului prin achiziționarea a 692 de piese noi de artă în intervalul anilor 2007-2018.

„Precum se știe, investiția în lucrări de artă plastică reprezintă unul dintre cele mai sigure și constante instrumente de capitalizare, imediat după investiția în aur. Prin urmare, cei 2.292.298,26 lei investiți de muzeul băimărean de artă reprezintă valoarea capitalizată prin care a crescut patrimoniul statului aflat în proprietatea Consiliului Județean Maramures, și în administrarea muzeului. Prin conversia în euro a valorilor anuale de îmbogățire a patrimoniului muzeal (cu raportarea lor la ratele medii anuale stabilite de B.N.R.), rezultă un total cumulat multianual 2007-2018 de 509.030,22 euro valoare de capitalizare”, precizează administrația județeană.

Tiberiu Alexa, directorul acestui muzeu, spune că anul 2019 începe sub premise deosebit de fructuoase: „Participând recent la Licitația de primăvară 26/2019 organizată (online) de Galeria de Artă «QUADRO» din Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a reușit achiziționarea unui număr de 11 lucrări de pictură și grafică.

O selecție cuprinzând șase dintre aceste piese recent achiziționate, alături de o lucrare în curs de achiziționare de la un colecționar privat din Oradea – autentice capodopere, remarcabile atât ca valori artistice cât și prin raritatea lor deosebită în piața oficială a comerțului cu lucrări de artă –va fi prezentată în premieră la sediul Consiliului Județean Maramureș în cadrul Expoziției–eveniment / «One Day Show»”.

Printre artiștii ale căror lucrări vor putea fi admirate la muzeul băimărean se numără Cesar Maria Herrer, Mariska Bukkerti, Károly Ferenczy, Petre Abrudan sau Traian Bilțiu Dăncuș.

„Lucrarea lui Károly FERENCZY este o piesă de importanță excepțională care vine să completeze o lacuna majoră existentă în colecțiile muzeului, întrucât, până în prezent, instituția muzeală de artă băimăreană nu a deținut nicio pictură din creația acestui artist de maxima importanță pentru istoria «Centrului Artistic Baia Mare». Compoziție cu motiv antropomorf, datată 1909 și pictată în Baia Mare, ea ilustrează exemplar creația de factură impresionistă prin care personalitatea lui Károly FERENCZY este legitimată în postura unuia dintre cei mai valoroși și importanți artiști băimăreni din toate timpurile.

Livadă din Baia Mare este un peisaj de plein air, care a fost pictat în anul 1897 de către pictorul spaniol Cesar Maria HERRER y MARCHER în vremea celei de-a doua colonizări băimărene a Școlii particulare de pictură Simon Hollósy, instituție de învățământ artistic privat ce își avea sediul permanent la München, în capitala Bavariei. Ea constituie o achiziție foarte valoroasă datorită rarității extreme, în piața international a comerțului oficial cu artefactele de artă plastică, a lucrărilor create la Baia Mare de participanții la cele șase sezoane de vară petrecute aici (1896-1901) de către artiștii și studenții afiliați cercului școlii müncheneze conduse de Simon Hollósy”, mai precizează Tiberiu Alexa.

Avem apoi „două spectaculoase acuarele realizate de Petre Abrudan la Bârsana, în anul 1971, ilustrează creația de maturitate a acestui important pictor transilvănean care, după ce a activat în Baia Mare, între 1927-1948, a revenit pe meleagurile maramureșene aproape anual, după 1966, pictând în sezoanele de vară, succesiv, la Hideaga, Baia Mare, Bârsana etc.”.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here