OMAGIU – Banii pentru reabilitarea Casei Memoriale George Pop de Băseşti se lasă aşteptaţi

530

Către finalul lunii ianuarie a acestui an, oficiali ai Ministerului Culturii au fost în Maramureş pentru a anunţa, cu surle şi trâmbiţe, că 89 de proiecte din judeţ se vor bucura de finanţare în Anul Centenarului. Cele mai mari sume, un milion de euro mai exact, ar fi urmat să ajungă la proiectele de reabilitare a caselor memoriale George Pop de Băseşti din localitatea Băseşti, respectiv Ioan Mihaly de Apşa din Sighet.

La mai bine de o lună de zile de la acel anunţ, banii încă se lasă aşteptaţi. Primarul din Băseşti, Ioan Călăuz, a declarat, pentru AxaNews.ro, că timpul începe să devină duşmanul acestui proiect, milionul de euro trebuind a fi cheltuit musai până la finele anului. Între timp au fost schimbaţi miniştrii de la Cultură şi Finanţe, iar asta duce la noi întârzieri ân demararea acestor proiecte. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât milionul de euro ar putea rămâne necheltuit.

“Încercăm să grăbim cumva alocarea acestor bani. O să transmitem un memoriu către Ministerul Culturii și Identității Naționale în sensul acesta! Probabil voi merge la București la sfârșitul săptămânii pentru a susține acest memoriu!”, a menţionat Doru Dăncuş, pentru AxaNews.ro.

Până să vină banii, duminică, 25 februarie 2018 a fost evocată figura marelui om politic George Pop de Băsești, cel care a prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia, momentul definitoriu pentru întregirea neamului românesc. La 99 de ani de la trecerea în neființă a acestei personalități emblematice, Consiliul Județean Maramureș, în colaborare cu Primăria Comunei Băsești a organizat, în localitatea sa natală, un eveniment omagial. Programul manifestărilor a cuprins participarea la Sfânta Liturghie (Biserica Mănăstirii Băsești, ridicată în memoria lui George Pop), vizitarea Casei Memoriale din localitate și depunerea de coroane la bustul comemorativ, situat în centrul comunei.

La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, Instituției Prefectului Maramureș, Parlamentului României, primarii comunelor Băsești și Șișești, membri ai diverselor partide politice, oameni de cultură și fețe bisericești. În cadrul vizitei la Casa Memorială, cei prezenți au ținut alocuțiuni menite a readuce în atenția celor prezenți importanța lui George Pop pentru istoria recentă a României, fapt care face din respectivul așezământ un simbol al Marii Uniri.

”A fost președintele Partidului Național Român, timp de 16 ani, iar toată diplomația Ardealului s-a purtat în această casă. Pe aici au trecut personalități marcante ale acelor vremuri: Brătianu, Titulescu, miniștri de Interne, miniștri de Externe, toți liderii României de atunci. Și, în mod special, vreau să îl amintesc pe Vasile Lucaciu, prietenul lui George Pop, cu care acesta se sfătuia mereu. Iuliu Maniu, unul dintre discipolii săi, spunea că venea la Băsești ca la Mecca română. Imaginea lui George Pop nu este promovată așa cum ar trebui, pentru că, timp de numeroase decenii, a fost scos în afara istoriei. A fost o problemă pentru regimul comunist, deoarece era bogat, considerat chiabur, lider al Partidului Național Român și greco-catolic. Acest imobil a avut diverse destinații, printre care și aceea de sediu CAP, iar la subsol a fost depozit de îngrășăminte chimice”, a spus Ioan Călăuz, primarul Comunei Băsești, cel care a reiterat necesitatea reabilitării cât mai grabnice a imobilului respectiv.

”Consiliul Județean, prin comisia Centenar, a încercat, de la începutul anului, să marcheze toate momentele semnificative ale maramureșenilor în ceea ce privește Marea Unire. Am început acest periplu la Șișești, unde, în luna ianuarie, am evocat personalitatea preotului dr. Vasile Lucaciu, prietenul lui George Pop. Am continuat la Sighetu Marmației, cu comemorarea a 65 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Iuliu Maniu, iar acum suntem la Băsești, pentru a închide acest scurt remember. George Pop, un corifeu al Marii Uniri a avut mereu în minte acest ideal, al unității neamului. Este important ca oamenii politici și de administrație să transmită aceste sentimente celor care cred în noi”, a precizat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Evenimentul a avut parte și de prezența unei ”delegații” de șișeșteni, care, pe scena Căminului Cultural, au prezentat un moment artistic, prin interpretarea de cântece patriotice. Asta pentru că, spune primarul Băseştiului, se doreşte reînnnoirea prieteniei dintre George Pop de Băseşti şi Vasile Lucaciu.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here