OBLIGAȚII DA, DREPTURI BA – Nemulțumiri în Maramureș! Ecologizarea râurilor, pusă exclusiv în cârca primăriilor

251

În fiecare primăvară, și nu numai, cursurile de apă din Maramureș se transformă în veritabile ghene. Cauza o constituie lipsa celor șapte ani de acasă a unora, care în loc să își deverseze gunoaiele la rampele special amenajate, azvârle deșeurile direct în râuri și pârâuri. Urmările sunt nefaste. Crengile agață gunoaiele, iar cursurile de apă ies din matcă. La fel, deranjul vizual este înfiorător. Să nu mai vorbim despre focarul de infecție și poluarea, până la urmă, a râurilor.

Regimul deşeurilor reprezintǎ o problematicǎ deosebit de complexǎ cu implicaţii majore în ceea ce priveşte mediul înconjurǎtor, avertizează reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST). “Depozitatea necontrolatǎ a deşeurilor în preajma cursurilor de apǎ reprezintǎ rezultatul activitǎţilor din cadrul colectivitǎţilor umane riverane. Aceastǎ stare agreseazǎ cursurile de apǎ, transformându-le într-un mijloc de transport al poluanţilor. De asemenea, deşeurile depozitate în zona podurilor și a podețelor de către agenţii economici sau de către cetăţeni pot obtura secțiunea de scurgere a apelor și astfel pot provoca inundații. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, autoritățile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, în arealul pe care îl administrează”, a declarat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al ABAST.

# Lista obligațiilor care le revin autorităților locale
Obligaţiile consiliilor locale şi ale primarilor sunt menționate în Ordonanța nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002, la articolul 8. Autoritățile locale au obligația să asigure prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni, dar și organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor. În plus, tot autoritățile locale au obligații cu privire la curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.
“Pentru îmbunătățirea situației este nevoie de o schimbare majoră în plan comportamental. Ridicarea nivelului de civilizaţie, a nivelului educaţional şi adoptarea unei atitudini prietenoase, responsabile faţă de acest important factor de mediu reprezintă una din preocupările constante ale instituţiei noastre. Astfel, derulăm sistematic programe educaţionale pentru copii şi tineri și mizăm pe exemplul comportamental pe care aceştia pot să îl ofere. Totodată, instituția noastră va relua campaniile de conștientizare a publicului privind riscurile poluării apelor, în colaborare cu instituțiile publice, cu ONG-urile și cu alți factori interesați”, a completat Cristina Vădan.

# Obligații pe “proprietatea” altora
Însă, ceea ce nu se spune este faptul că legislația actuală prevede numai obligativități pentru autoritățile locale, în timp ce drepturile lipsesc cu desăvârșire. Mai exact, primăriile sunt nevoite să curețe cursurile de apă care sunt în administrarea… Apelor Române. Nimeni nu alocă resurse pentru a veni în sprijinul autorităților locale pentru acțiunile de ecologizare, cu toate că administrarea cursurilor de apă este atributul celor de la Ape. În schimb, se încasează redevențe care sărăcesc bugetele locale.

# Unitate în comunitate
Înainte de Florii, autoritățile locale din Bârsana au organizat o amplă acțiune, la care au participat elevi, beneficiari de ajutor social și angajați ai primăriei. “Am dorit să realizăm conștientizarea publică a problemelor de mediu din comunitate locală și să dezvoltăm spiritul de voluntar la elevi, în domeniul protecției mediului. Am dorit și dezvoltarea deprinderilor, respectiv însușirea regulilor de educație ecologică, dar și dezvoltarea spiritului de competiție. Am dorit și să promovăm colectarea selectivă în cazul deșeurilor reciclabile. Prin această acțiune, am vrut să îmbunătăţim calitatea mediului în împrejurimile școlii. Conservarea naturii va deveni eficientă şi reală numai atunci când va face parte integrantă din filozofia şi comportamentul tuturor. Vom vedea dacă vom fi nevoiți să organizăm altă acțiune, ca urmare a ploilor recente”, a punctat, pentru AxaNews.ro, Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.

# “Cei de la Ape dau numai ordine!”
O altă comună unde s-a intervenit este Ocna Șugatag. Nici nu se putea altfel, datorită numărului mare de turiști care trec pragul unității administrativ-teritoriale. Numai că există și nemulțumiri vizavi de Apele Române. “Avem în Sat Șugatag râul Mara, iar prin Breb trec Breboaia și Valea Caselor. Am făcut ecologizări în primăvara asta, mai ales că vin mulți turiști, cu precădere în Breb în această perioadă. Însă, nu este numai vorba despre turiști. Este vorba de conștiința ta, că trebuie să faci curat. Problema cu Apele Române este că ei numai dau ordine. Conform Legii Apelor, noi le achităm annual 168 milioane de lei vechi. Nu încasăm atâția bani cât plătim. Însă, așa este legea în România. Totul cade pe umerii administrației locale. Noi avem buget de 45 miliarde lei vechi, din care 35 miliarde se duc pe salarii. Mai avem 2 miliarde de lei care merg pe iluminatul public. Am avut noroc că am avut excedent bugetar și s-au întors banii, ca să putem achita cofinanțările pentru proiectele pe care le avem. Iar acestea nu sunt deloc puține. Avem investiții în educație, în canalizare sau de reabilitare a căminelor culturale. Nu este deloc ușor”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Șugatag.

# Controale de la Mediu în teritoriu
Prin comuna Șișești trec patru cursuri de apă, cel mai important fiind râul Cavnic. Nu trebuie uitat nici Izvorul Bulzului, care traversează o zonă importantă din comună. La fel ca în alte localități, și aici s-a făcut curat. “Așa este legea în România. Cursurile de apă sunt în proprietarea Apelor Române, în timp ce întreținerea cade în responsabilitatea noastră. La fel e și la drumurile județene. Ei au șanțurile și rigolele, însă responsabilitatea întreținerii lor aparține comunității. În localitățile în care există aducțiuni la apă din râuri, la nivel centralizat, trebuie achitată o redevență. Noi nu avem așa ceva. Avem, în schimb, agenți comerciali care plătesc o astfel de redevență, având aducțiunea direct din cursul de apă. Însă, avem responsabilitatea de a întreține cursurile de apă. Am făcut ecologizări în această primăvară. Au venit și în control cei de la Mediu. Ecologizările trebuie făcute. Să vedem acum ce efecte au avut ploile torențiale și dacă au adus deșeuri din amonte”, a spus, pentru AxaNews.ro, Ioan Mircea Tentiș, primarul comunei Șișești.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here