OARȚA DE SUS – Tezaurul de denari romani se întoarce „acasă”

573

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, organizează, în cadrul proiectului cultural “Comori din Țara Codrului”, expoziția temporară “Tezaurul de denari romani de la Oarța de Sus”.

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 10 septembrie, la Școala Gimnazială din Oarța de Sus, în cadrul festivității de deschidere a noului an școlar.

Manifestarea se desfășoară cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Primăria Oarța de Jos, Școala Gimnazială Oarța de Sus, fundația social-culturală pentru democrație IUGA, asociația “Omnis Barbaria” și asociația “HistArch”.

Cercetările arheologice au început în Oarța de Sus în anul 1985, după ce o localnică a descoperit trei monede de argint pe locul numit “Ograde”.

“Cercetările au fost conduse de doamna Georgeta Maria Iuga, muzeograf, în acea perioadă, la Muzeul Județean Maramureș. Ea a fost ajutată de copii cu vârste între 10 și 15 ani, membri ai Cercului de Istorie al școlii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus.

În prima campanie de cercetări arheologice de la Ograde au fost descoperite 191 de monede. A doua campanie s-a desfășurat în anul 1986 și a avut ca rezultat identificarea a încă 113 monede, pentru ca, în anii următori, după încheierea cercetărilor arheologice, să mai fie descoperite trei monede”, precizează Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

În total, în localitatea Oarța de Sus (zona Ograde) au fost descoperite 307 monede romane de argint, dar se pare că cercetarea acestui loc nu este încă epuizată, existând opinii că monedele identificate reprezintă aproximativ 70-80% din tezaur.

Prin revenirea “acasă” a tezaurului, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș intenționează să aducă în atenția localnicilor, în special a celor mai tineri, tezaurul de denari romani imperiali descoperit în sat, pe locul numit „Ograde”.

“La vernisajul expoziției, cei patru reprezentanți ai asociațiilor partenere în proiect vor purta atât piese vestimentare, podoabe, accesorii specifice civilizației dacice cât și civilizației romane (feminine și masculine)”, mai precizează Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here