OAMENI DE ONOARE – Mai mulţi poliţişti maramureşeni au refuzat mita! Ce spun cei de la Anticorupţie

739

Maramureşul are cei mai cinstiţi oameni ai legii. Asta ar reieşi din statisticile Direcţiei Generale de Anticorupţie (DGA), care plasează judeţul nostru într-un top al omeniei din acest punct de vedere. Se întâmplă frecvent ca oamenii legii să refuze mita venită de la cei implicaţi în activităţi ilegale, au precizat reprezentanţii DGA.

Într-o întâlnire informală, cei de la DGA au pomenit două cazuri. “În Maramureş, a fost cel mai mare refuz de mită din ţară. Suma a fost enormă, de 80.000 de euro. Am mai avut un caz de refuz de mită, suma a fost tot mare, de 50.000 de euro. În Maramureş, au fost cele mai multe cazuri de acest gen”, au explicat cei de la DGA.

# Sumă record – 80.000 de euro
Întâmplarea în care a fost refuzată mita de 80.000 de euro s-a produs în decembrie 2014. Un poliţist de frontieră a formulat şi adresat un denunţ către DGA – SJA Maramureş, prin care a sesizat faptul că a fost contactat telefonic de un individ, care i-a solicitat sprijinul în introducerea în ţară a unor cantităţi însemnate de ţigări din Ucraina. Bărbatul îi solicita poliţistului de frontieră, în mod concret, să îi comunice un interval de timp şi o anumită zonă în care ar putea să introducă ilegal în România respectivele cantităţi de ţigări, cu complicitatea mai multor cetăţeni ucraineni, fără a fi depistat de către autorităţile de frontieră române. Ţigările ar fi trebuit să fie introduse în ţară cu sprijinul unui al doilea individ, persoană cu dublă cetăţenie română şi ucraineană, care s-ar fi oferit ca, în schimbul serviciului solicitat, să-i ofere poliţistului de frontieră suma de 5.000 euro la fiecare activitate de contrabandă, fără a-i comunica detalii cu privire la cantităţile de ţigări traficate transfrontalier. În continuare, primul a precizat că activităţile de contrabandă se vor desfăşura timp de o lună, aproape zilnic, perioadă în care ar urma să îi remită ofiţerului, în schimbul sprijinului său, sume însemnate de bani în valută. În altă zi, primul autor s-a întâlnit din nou cu ofiţerul poliţiei de frontieră căruia i-a remis, cu titlu de avans, suma de 2.000 euro, cerându-i să le faciliteze introducerea din Ucraina în România, peste frontiera verde, a unei cantităţi de ţigări, activitate preconizată a se derula a doua zi.

# Flagrantul care a condus la reţineri
Prin urmare, la data de 12 decembrie 2014, a fost constituit un dispozitiv de supraveghere a frontierei de stat la nivelul ITPF Sighetu Marmaţiei – Sectorul Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. În jurul orei 04.00, poliţiştii de frontieră au observat mai multe persoane care au încărcat colete voluminoase într-o autoutilitară aflată pe malul românesc al râului Tisa şi care, ulterior, s-au retras pe teritoriul ucrainean. După ce autovehiculul s-a pus în mişcare, s-a procedat la oprirea acestuia prin executarea somaţiilor legale şi a unui număr de patru focuri de armă, din care trei asupra mijlocului de transport, reuşindu-se reţinerea şi identificarea conducătorului auto în persoana unui sighetean, cu dublă cetăţenie, română şi ucraineană, pe numele caruia a fost întocmit dosar penal pentru contrabandă. În urma controlului, s-au găsit ţigări în valoare de peste 300.000 de lei.

# Angajaţi ai statului, certaţi cu legea
La polul opus, însă, s-au aflat alţi angajaţi ai MAI. Printre cazurile care au intrat în atenţia DGA se numără cel al agentului de poliţie din Cavnic, care obişnuia să ia mită în mod frecvent. Iniţial, s-au înregistrat, pe numele acestuia, cinci infracţiuni de luare de mită, una de abuz în serviciu şi două de fals intelectual. “A fost cea mai mare pedepasă pentru o faptă de corupţie, în cazul unui angajat MAI, după cele din dosarul “Piteşti”. Condamnarea a fost de 11 ani. Curtea de Apel Cluj a redus, însă, pedeapsa, la trei ani cu suspendare”, au explicat oficialii de la Anticorupţie. Aşadar, au rămas “în contul” poliţistului o infracţiune de luare de mită în formă continuată şi una de fals intelectual în formă continuată. Abuzul în serviciu s-a prescris.
Un alt caz instrumentat de DGA este cel al fostului şef de la Ordine Publică Sighetu Marmaţiei. Acesta a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. Totodată, sentinţa presupune şi cinci ani de încercare, prejudiciul fiind de 100.000 de euro.
La solicitarea procurorilor, cei de la DGA instrumentează şi cazuri din alte domenii decât MAI. Astfel, cazul medicului şi asistentei din Sighet, care au luat mită. Au fost o sută de cazuri materiale de luare de mită, iar oamenii legii au ţinut cont de forma continuată.

# Mită refuzată la Rutieră, în Baia Mare
Conform DGA, totuşi, cei mai predispuşi în a săvârşi infracţiuni sunt angajaţii MAI care intră în contact cu oamenii, respectiv cei de la Rutieră şi Frontieră. Cum legislaţia este permisivă, rămâne, adeseori, la latitudinea agentului constatator dacă dă amendă sau avertisment. Astfel, pentru “a îmblânzi” poliţistul, unii recurg la gestul de a le oferi bani. Însă, acest lucru nu funcţionează, atunci când de cealaltă parte se află un om al legii cu coloană vertebrală. Ultimul caz de mită refuzată în Maramureş a avut loc în Baia Mare. Un bărbat a încercat să ofere unui angajat al Biroului Rutier 100 de euro, pentru a fi iertat de o sancţiune legată de nerespectarea limitei legale de viteză. Poliţistul a făcut denunţ la DGA, iar povestea a ajuns în instanţă. Vinovatul a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, fiind, ulterior, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Întâmplarea a avut loc la începutul acestei veri.

# Campanie de prevenire pe mai multe paliere
Pentru a preveni astfel de fapte, ofiţerii DGA pun mult preţ pe acţiunile de prevenire. Iar pentru a avea succes, mizează pe acţiuni de informare care să vizeze ambii actori, respectiv oamenii legii şi cei care dau mită. “Avem o strategie în perioada 2016-2020. Organizăm frecvent activităţi de instruire şi prevenire a consecinţelor care generează acte de corupţie. Este necesară componenta de integritate şi o educaţie continuă. Tocmai de aceea, organizăm şi campanii în rândul elevilor. Multe din acţiuni sunt organizate în cadrul programului “Şcoala Altfel”, atunci când avem “Ziua Porţilor Deschise”. Elevilor de liceu le prezentăm care sunt obligaţiile pe care le au şi le exemplificăm situaţii. Îi implicăm în concursuri, proiecte, cu ajutorul ONG-urilor. Încercăm să îi învăţăm să evite actele de corupţie”, au explicat cei de la DGA.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here