O TÂNĂRĂ DIN MARAMUREȘ TRĂIEȘTE VISUL DANEZ – Învățământul maramureșean, comparat cu cel din Danemarca

564

La terminarea studiilor liceale, Lorena, o tânără în vârstă de 21 de ani din județul Maramureș, s-a decis să plece în Danemarca, îndrumată fiind în acest sens de tatăl ei. Motivată și de faptul că această țară ar putea să îi ofere multe perspective de viitor, Lorena a ales să treacă peste distanță, dar și greutăți și a hotărât să înfrunte singură viața de adult. Au trecut trei ani de atunci, iar astăzi Lorena își prezintă povestea în fața conaționalilor ei prin asociația Comunității Culturale Româno-Daneze.

Recent, Lorena a vorbit despre povestea ei într-un interviu acordat publicației daneze Dr.dk. Tânăra a prezentat aspectele care au ajutat-o să ia o decizie importantă în viața ei, dar și perspectivele pe care le poate avea în Danemarca, departe de casă. Prima zi în Danemarca a fost cea care i-a tras un semnal de alarmă asupra faptului că din acel moment este singură și trebuie să își trăiască viața pas cu pas, să realizeze lucruri importante dacă își dorește un viitor stabil.

„Am intrat în panică. Mentorul meu încă nu a răspuns. I-am scris și l-am sunat, dar la celălalt capăt era o tăcere completă. Zborul din România spre Danemarca a fost primul meu zbor și a mers bine. Dar acum stăteam în sala de sosiri cu rucsacul, simțeam cum frustrarea se răspândește în mine. Trecuseră șase-șapte ore de când am aterizat și nu aveam habar dacă aș avea unde să dorm în noaptea respectivă. Acordul a fost că a trebuit să-i scriu mentorului meu de la Business Academy Kolding când am ajuns. În câteva zile, am început profilul economic, iar o studentă mai în vârstă a fost numită să aibă grijă de mine. A trebuit să dorm cu ea până să pot prelua apartamentul. Cred că unii tineri români au o noțiune despre Danemarca ca un fel de țară de vis. Așa și este într-un fel, dar pentru prima dată aici întâmpinați un zid de provocări. Unii reușesc să urce peste zid, alții nu”, a spus Lorena în interviul acordat publicației Dr.dk.

„În România, nu este neobișnuit ca tinerii cu studii universitare să lucreze la McDonalds”.

Lorena provine dintr-o familie modestă, care muncește în domeniul construcților. Având exemplul de viață oferit de părinții ei, tânăra a știut că va reuși să evolueze doar învățând. Astfel, rezultatele ei la învățătură au făcut ca Lorena să fie beneficiară a burselor de merit.

„Visul meu era să cheltuiesc banii de bursă studiind în Australia, dar era prea scump. Mai mult, era foarte departe. Dar atunci tata mi-a sugerat Danemarca. El a spus: <<Dacă v-ați gândit să vă mutați în străinătate, de ce nu în Danemarca? Acolo poți crea o viață mai bună decât aici>>. Atât tatăl meu cât și eu am cunoscut alți tineri români care au studiat în Danemarca. {tiam că programele sunt gratuite și de înaltă calitate. În plus, salariile au fost vizibil mai bune și pentru noii absolvenți a fost mai ușor să obțină locuri de muncă. În România, nu este neobișnuit ca tinerii cu studii universitare să lucreze la McDonalds. Este foarte dificil să obții un loc de muncă ca proaspăt absolvent, deoarece companiile au un singur lucru în minte atunci când angajează: experiență, experiență și din nou experiență. Dar cum să câștigi experiență dacă nimeni nu îți oferă o șansă? Perspectivele de viitor incerte din România m-au făcut să fiu la curent cu propunerea tatălui meu de a merge în Danemarca”, a mai arătat Lorena în interviul acordat publicației daneze.

„Intenționăm să rămânem aici mulți ani. Poate tot restul vieții noastre”

În urmă cu doi ani a fondat „Comunitatea Culturală Româno-Daneză”, o asociație prin intermediul căreia a cunoscut poveștile de viață și a altor români care trăiau în Danemarca, scopul acesteia fiind de a-i ajuta pe conaționali să nu se simtă singuri odată cu venirea în țara care urmează să îi adopte. Chiar dacă începutul a fost greu în Danemarca, tânăra din Maramureș nu intenționează să revină în țară.

„Aș dori să compar mutarea din România în Danemarca cu un tânăr de 18 ani care se urcă pe un zid. Trebuie să-l urci bucată cu bucată. Am făcut asta și după trei ani sunt pe cale să dețin un loc cu adevărat bun. Am renunțat la Finanțe și am trecut la Tehnologia arhitecturală și Managementul construcțiilor la VIA College College din Horsens. Astăzi lucrez în depozit la o companie de expediere a mărfurilor din Kolding. De asemenea, merg la lecții de daneză șase ore pe săptămână. Iubitul meu și cu mine intenționăm să rămânem aici mulți ani. Poate tot restul vieții noastre. Pentru că, deși mi-e dor de familia și natura mea din Maramureș, chiar cred că Danemarca este o țară drăguță!”, a conchis Lorena.

Alina VOIȚA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here