O POVESTE INCREDIBILĂ – Sigheteanca Gisella Perl, “îngerul de la Auschwitz” (FOTO)

1446

O evreică din Sighetu Marmaţiei a făcut istorie într-unul din cele mai cumplite locuri de pe pământ. Gisella Perl, luată cu forţa în lagărul de la Auschwitz de către nazişti, a fost nevoită să lucreze pentru celebrul “doctor al morţii”, Josef Mengele. Însă, ea a reuşit să fenteze sistemul hitlerist şi să devină, în contrapartidă, “îngerul de la Auschwitz”.

Sfârşitul celui de-al doilea război mondial a scos la iveală atrocităţile fără pereche pe care le-au comis naziştii în lagărul de la Auschwitz. O mulţime de evrei au fost ucişi fără milă de cei care se considerau “rasa pură”. Personalul de la Auschwitz acţiona conştient la masacrul oamenilor nevinovaţi. Însă, în acest peisaj sumbru, şi-a făcut loc o sigheteancă, Gisella Perl. Pentru că avea pregătire medicală, “teroriştii” a luat-o sub aripa sa şi i-a trasat mai multe indicaţii. Însă ea a avut alt scop. Să reducă numărul atrocităţilor.

A fost prima evreică ce a absolvit prima şcoală secundară

Gisella Perl s-a născut în anul 1907, în Sighetu Marmaţiei. La acea vreme, oraşul de pe Tisa aparţinea de Imperiul Austro-Ungar. Încă de la vârste fragede, ea a manifestat multe aptitudini şi înclinaţii către o activitate academică. La 16 ani, ea a reuşit să termine prima şcoala secundară, înregistrând un record. A fost prima fată şi, totodată, prima evreică, ce a reuşit asta. Adolescenta Gisella voia să se facă medic, însă tatăl ei se temea ca ştiinţa să nu o îndepărteze de credinţă. Gisella i-a promis că nu va face asta şi a urmat Medicina. Ulterior, tânăra s-a căsătorit cu un chirurg, iar ea a devenit ginecolog în oraşul natal. Însă, drama ei a început abia în 1944, atunci când naziştii au descins în Sighet. Vina ei? Că era evreică!

Separarea de familie şi apropierea forţată de Mengele

Naziştii i-au deportat pe Gisella Perl şi toată familia sa (soţ, fiu, părinţi, rudenii) în lagărul de la Auschwitz. A scăpat de chin numai fiica Gisellei, care a fost ascunsă de o familie din vecini înainte de calvar. Odată ajunşi în lagăr, membrii familiei au fost separaţi, a povestit ulterior sigheteanca. Soţul său a fost ucis în bătaie cu scurt timp înainte ca lagărul să fie desfiinţat. Fiul Gisellei a fost trimis în camera de gazare. Singura care a supravieţuit a fost femeia. Gisella a fost cruţată pentru că avea pregătire medicală şi forţată să lucreze cu Josef Mengele. Iniţial, avea sarcina de a încuraja pe cei închişi să doneze sânge pentru armata germană. Ulterior, Mengele i-a cerut să obţină informaţii despre femeile însărcinate din lagăr. Doctorul morţii făcea experimente pe acestea, inclusiv autopsii pe oameni vii. Mengele a minţit-o pe Gisella că femeile însărcinate vor fi trimise în alt lagăr, unde atât ele, cât şi copii lor, vor beneficia de o îngrijire adecvată. Perl s-a prins, însă, că este o minciună. Astfel, sigheteanca a luat decizia să nu raporteze lui Mengele sarcinile din lagăr.

A ucis copiii, ca să salveze mamele

Totuşi, Gisella avea o dilemă. Cum să ascundă sarcinile şi, ulterior, copiii? Dacă anunţa, femeile şi copiii ajungeau pe masa de experimente. Dacă nu anunţa, atunci în momentul în care se afla, naziştii exterminau atât femeile, cât şi nou-născuţii. Astfel, Gisella Perl a luat o decizie radicală. A început să facă avorturi rudimentare. Fără dezinfectant sau medicamente împotriva durerii. „Am făcut sute de avorturi. Nimeni nu poate înțelege ce a însemnat pentru mine să ucid acei copii. Însă, dacă nu aș fi făcut-o, atât mama, cât și copilul ar fi fost uciși cu cruzime”, a mărturisit ea, ulterior, pentru The New York Times.

“L-am sărutat pe faţa fină. Apoi l-am strangulat”

Pentru a salva viaţa femeilor, Perl iniţia manevre la limita medicinii. Aducea copilul pe lume, forţat, prematur, astfel încât fătul murea instantaneu. Atunci când sarcina era aproape de termen, Gisella trimitea femeia la infirmerie, minţind că are pneumonie, afecţiune pentru care naziştii aveau înţelegere şi nu trimiteau deţinuta în camera de gazare. În cartea sa autobiografică, sigheteanca a relatat un caz în care copilul s-a născut, dar plângea foarte tare şi se temea să nu audă gărzile. Dacă s-ar fi aflat, era în pericol atât femeia şi copilul, cât şi celelalte femei din cazarma lagărului. Astfel, ea a recurs la un gest extrem. „Nu mai puteam să-l ascund. Am luat corpul mic și cald în mâini, l-am sărutat pe fața fină… Apoi l-am strangulat și i-am îngropat cadavrul sub un munte de cadavre care urmau să fie incinerate”, a mărturisit ea.

Tentativa de suicid, mutarea în SUA şi lansarea cărţii

Sigheteanca a realizat în acel timp petrecut la Auschwitz că scopul medicilor din lagăr nu era să salveze viaţa deţinuţilor, ci să grăbească moartea lor, întrucât erau consideraţi inferiori. La finalul războiului mondial, Gisella Perl a fost eliberată. A aflat că nu mai are pe nimeni, în afară de fiica ascunsă în Sighet, înainte de momentul deportării. Depresia în care a intrat a fost profundă, mai ales în contextul tragediilor la care a fost martoră. A vurt să se sinucidă, însă nu a reuşit. După o perioadă de recuperare, în anul 1947, sigheteanca a ajuns la New York. Aici, a făcut obiectul unei investigaţii, întrucât a fost acuzată că a colaborat cu medicii nazişti. A salvat-o relatările celor pe care i-a salvat în lagăr. „Fără cunoștințele medicale ale doctorului Perl și fără ca ea să-și fi riscat viața ca să ne ajute, ar fi imposibil de spus ce mi s-ar fi întâmplat mie și multor altor deținute”, a mărturisit o supraviețuitoare, citată ulterior în lucrarea autobiografică. Gisella a lansat în iunie 1948 volumul „Am fost doctor la Auschwitz”.

Şi-a regăsit fiica pierdută

În anul 1951, Gisella Perl a obţinut cetăţenia americană. Ulterior, a primit un sprijin consistent de la Eleanor Roosevelt, soţia preşedintelui de atunci, Franklin Roosevelt. În baza relaţiilor bune pe care le avea cu aceasta, sigheteanca a devenit specialist pe probleme de fertilitate la Spitalul Muntele Sinai din New York. După ce a făcut avorturi pe bandă rulantă la Auschwitz, sigheteanca a adus pe lume mii de copii sănătoşi. Bineînţeles că Gisella avea un vis. Să îşi găsească fiica ascunsă în Sighetu Marmaţiei, înainte de război. A aflat că aceasta supravieţuise. Un moment emoţionant a fost reîntâlnirea dintre mamă şi fiică. Cele două s-au revăzut după ani de zile. Cele două s-au mutat în Israel, respectând promisiunea pe care o făcuse soţului ei. „Ne vom întâlni într-o zi, în Ierusalim”, i-a spus el. Gisella Perl a rămas în Israel, alături de fiica sa. În anul 1988, sigheteanca s-a stins din viaţă, lăsând în urmă o poveste absolut fabuloasă.

Cătă ŢINEGHE

Foto – incredibilia.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here