O ALTFEL DE POVESTE – Săpânța, tărâm cosmopolit. Cum au ajuns chinezii și japonezii să vină în valuri în Maramureș. Plus, mărturisirea unei românce din Canada (FOTO)

342

Anul 2019 ne-a adus mulți vizitatori în județ, Maramureșul fiind ales ca destinație de vacanță de numeroși turiști din țară și străinătate. Obiectivele de interes major au devenit neîncăpătorare în vară, iar toamna pare să înceapă exact în același stil. Turiști peste tot.

Dănuț Bledea este proprietarul unui restaurant foarte aproape de Cimitirul Vesel. Acesta ne mărturisește cum decurge anul turistic în Săpânța. “Am avut foarte mulți turiști anul acesta, atât români, cât și străini. Adineauri am avut 20 de polonezi care au venit la cafea. În iulie și august e plin de lume. În septembrie vin încă foarte mulți străini, care nu au obligații și își permit să vină în concedii chiar dacă nu a trecut vara. Mai vin și tineri cu concedii târzii, însă vin mai mult vârstnici. Până în octombrie este lume, după care vine o scădere în noiembrie și decembrie, până de Crăciun. Urmează un nou declin din ianuarie, după sărbători, după care vin din nou turiști de Paști. De acolo se apropie vara și vin iarăși mulți vizitatori”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Dănuț Bledea, un veritabil etalon, întrucât localul său se află fix în buricul târgului.

# “Parcă țara e împărțită-n două…”
În zona Cimitirului Vesel este plin de mașini cu numere de Mureș, București, Constanța, Bihor sau Caraș-Severin, din toată țara, ce mai? Lor li se adaugă cele cu numere de Germania sau Olanda ori… Polonia. Pare-se că polonezii au fost cei mai atrași de frumusețile maramureșene. În localul lui Dănuț Bledea, îi găsim pe soții Filip din Hunedoara, Nicu și Dana. “Am ales Maramureșul, pentru că nu am fost niciodată și am vrut să vedem frumusețile. Am fost la Mocănița, iar acum urmează să vedem Cimitirul Vesel după ce ne terminăm cafeaua. Suntem plecați de acasă de mai bine de o săptămână, am fost la mare, pe Transfăgărășan, pe la Râșnov. Am zis că dacă tot e o dată pe an concediul, apoi să fie! Maramureșul ni s-a părut fain, e zonă de munte, ca la noi Retezatul. E exact cum ne place nouă. În sud nu ne place. Aici oamenii sunt primitori. Parcă țara e împărțită în două, cum treci munții e altceva. Foarte tare ne place aici”, ne-au relatat, nouă, celor de la AxaNews.ro, soții Filip.

# Mărturisirea unei românce din Canada, turistă în Săpânța
Facem câțiva pași și îi întâlnim pe doamna Rodica și pe Monica Crișan. Doamna Rodica a venit cu soțul ei, tocmai din Mureș. Însă au venit și cu o rudenie, Monica Crișan, venită în România din Canada, acolo unde s-a stabilit de trei decenii. “Am ajuns în Maramureș, pentru că este o zonă pitorească, o zonă care prezintă interes național, are lucruri deosebite, e total altfel, însă mie mi se pare că este prea puțin cunoscută. Rudenia mea este plecată în Canada de mult și am dorit să îi arătăm Maramureșul, cu tot ce oferă el, tradiții și obiceiuri și locuri. Pe lista noastră se află Mocănița de pe Valea Vaserului, Cascada Cailor, Mănăstirea Bârsana, Memorialul de la Sighet și Săpânța, cu Cimitirul Vesel și Mănăstirea Săpânța Peri”, ne-a explicat Rodica. “Aici oamenii sunt foarte primitori, foarte deschiși, calzi și ospitalieri. Din 1985, am mai fost în România, însă acum, recent. 25 de ani nu am fost deloc. Sunt din zona Toronto, Ontario, zonă englezească, iar dacă fac o comparație, aici oamenii sunt calzi, acolo englezii sunt mai reci, mai rezervați, așa este firea lor. Totuși, cei mai buni prieteni ai mei nu sunt români, paradoxal, ci canadieni de origine italiană, englez, poloneză sau germană. Acum toată Canada vorbește despre tenis, nu atât despre Simona Halep, cât despre Bianca Andreescu, care a cucerit toată țara după ce a devenit primul cetățean canadian care câștigă US Open, este o eroină. Părinții ei au plecat în Canada pentru a oferi copilului lor ceva mai bun. La fel a făcut și fratele meu în 1984. Nu m-am gândit să revin în țară și oricum ar fi greu. Am plecat în vremea comunistă și am lăsat totul statului român. Acum nu mai avem aici nimic, decât rudele”, a relatat, la AxaNews.ro, Claudia Crișan, arătându-ne pe Rodica.

# Din Taiwan, la Cimitirul Vesel
Nu trebuie să trăim, însă, cu impresia că avem numai româno-canadieni, polonezi sau nemți turiști în Săpânța. În Cimitirul Vesel am avut parte de o surpriză de proporții. Doi tineri din Taiwan, ambii de 37 de ani, căsătoriți. Momentan nu au copii, așa că au luat Europa “la pas”. Au vizitat Bulgaria, după care au ajuns în România. Au văzut litoralul românesc, Capitala, au văzut Brașovul, după care au ajuns în Maramureș. Vor merge apoi în Cluj și la Sibiu. Ne-au descoperit din ofertele de turism, așa că nu au putut rata Cimitirul Vesel din Săpânța. Desigur, necerând ghid, nici nu au înțeles mare lucru din mesajele de pe epitafuri. “Am văzut foarte multe lucruri frumoase aici. Stăm, în total, șapte zile în România. Am descoperit că românii sunt foarte calzi și ospitalieri. Aveți locuri extraordinare”, ne-au spus, nouă, celor de la AxaNews.ro, Felix Ho și Joyce Huang.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here