NUMIRI ILEGALE – Foștii prefecți îl amenință pe Orban cu procese. Probleme și la Maramureș

491

O plângere prealabilă semnată de mai mulți foști prefecți a fost trimisă recent premierului Ludovic Orban, aceștia cerându-i actualului premier punerea în legalitate a noilor prefecți instalați în funcții de la finele anului trecut. Foștii prefecți reclamă faptul că cei care i-au înlocuit nu îndeplinesc condițiile legale pentru aceste funcții. Premierului Romaniei i se aduce la cunoștință că posturile de prefecți și subprefecți trebuie ocupate de înalți funcționari, această plângere prealabilă fiind făcută în numele Asociației Prefecților și Subprefecților din România.

Probleme sunt și la Maramureș, unde fostul prefect al județului, Vasile Moldovan, spune că susține demersul făcut de prefecții din țară. Moldovan recunoaște că nu a semnat din motive obiective acea plangere prealabilă, dar o susține. Mai ales că, spune el, nici la Maramureș numirea noului prefect nu a fost făcută respectându-se legea. Asta pentru că noul prefect al Maramureșului nu are cursurile de înalț funcționari făcute, ori noul Cod Administrativ spune clar că aceste cursuri sunt obligatorii să le aibă făcute.

“Nu am semnat acea plangere prealabilă, dar mi s-a adus la cunoștință. Eu am spus din start că numirile sunt făcute ilegal. Am transmis colegilor că sunt de acord cu demersul lor, îl susțin, dar nu am semnat acea plangere din motive obiective. A fost o întâlnire undeva în țară la care nu am putut să particip. Unii dintre colegi vor contesta inclusiv decizia de numire, mai ales că au fost situații în care au câștigat în instanță, au primit daune morale etc. Pe lege această schimbare nu este legală. Prefectul e apolitic, că a fost susținut de un partid anume la un moment dat, e o altă poveste.

Prefectul trebuie să aibă statut de demnitar, nu de funcționar public. Suntem funcționari publici fără concurs, dar cu detașare în condițiile legii. Persoana care s-a vehiculat întâi pentru postul de prefect, cea de la Borșa, nu avea vechimea cerută de lege și nici nu era funcționar public. Actualul prefect are vechimea, dar nu are statutul de înalt funcționar public, obligatoriu, după noul cod administrativ. Prin urmare, nu e legală numirea. Oricum, o să avem în februarie o întalnire și vom vedea atunci pașii următori, mai ales că am înțeles că s-au sesizat și cei de la asociația care reprezintă funcționarii publici”, a declarat Vasile Moldovan, pentru “Axanews.ro”.

Vă reamintim că actualul prefect al Maramureșului, Nicolae Silviu Ungur a depus jurămantul de prefect cu cateva zile înainte de Crăciunul lui 2019, mai exact în 20 decembrie anul trecut.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here