NU SE TEM DE AMENZI – Legea fumatului nu se respectă la sate

1517

Din 17 martie 2016 fumatul este interzis complet în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii. Asta spune legea, însă în mediul rural această lege nu se respectă în multe dintre localurile existente.

Un maramureşean ne-a semnalat cazul unui local din Remetea Chioarului, unde, susţine el, a dorit să bea o cafea. Împreună cu el se afla nevasta şi copilul de câteva luni.

“Nici nu am apucat să intrăm că deja se simţea un miros puternic de fum de ţigară. Eu aş vrea să ştiu de ce la sate nu se respectă legea? De ce se fumează în localuri, deşi legea spune clar că nu este voie?. Nu mi se pare normal ca eu să stau să fumez pasiv. Cine vrea să fumeze, să fumeze afară, adică să respecte legea. Am văzut în Baia Mare locuri amenajate afară, unde fumătorii puteau savura acea ţigară din plin. Şi cred că legea aceasta a fumatului în spaţiile publice nu se respectă în marea majoritate a localurilor de la sate”, ne-a spus Radu M.

AxaNews.ro a stat de vorbă cu cei de la Protecţia Consumatorului. Conducerea OPC Maramureş a spus însă că instituţia nu mai face controale pe această temă de la intrarea în vigoare a legii fumatului, adică din 17 martie 2016. Cât priveşte reclamaţiile pe această temă, ele nu au existat.

Am luat legătura cu cei la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Maramureş, de unde am aflat că verificarea respectării legii fumatului din 2016 se are în vedere atunci când se fac controale, însă în general se fac verificări pe acest segment atunci când sunt sesizări de la populaţie.

Ce spune legea

Din Legea nr. 15/2016 reiese că persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca sancţiuni cu înăsprire graduală. Aşadar, la prima abatere  amenda va fi de 5.000 de lei, la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare, iar la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

Persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă sunt depistate că fumează în spitale, şcoli, baruri sau discoteci.

FOTO newspascani.com

Dragoş HOJDA

 

4 COMENTARII

  1. Ce cauta (moderat) ala de om cu Copilu in Bar???Dal (moderat) de Reclamant.Se Fumeaza si in Baia-Mare in proportie de 85% in Localuri.In unele,unde se stie ca nu vin controale.Daca un Prost a scos ideea cu Antifumat trebe sa ne luam dupa el??Sa nui fie Tarana usoara la ala din Parlament.

  2. Asta e un tata modern umbla cu copilul de cateva luni in baruri si la dernjat fumul ce tragedie pt el dar oare copilul nu ia fost frig pt ca in data de 26 02 2018 se cam arata cu minus mult si eu am doi copii dar nu ies la cafea cu ei ca dansul pt ca sun copii ei trdbuie sa stea acasa probabil dansul nu stie radu m

  3. Asta e un tata modern umbla cu copilul de cateva luni in baruri si la dernjat fumul ce tragedie pt el dar oare copilul nu ia fost frig pt ca in data de 26 02 2018 se cam arata cu minus mult si eu am doi copii dar nu ies la cafea cu ei ca dansul pt ca sun copii ei trdbuie sa stea acasa probabil dansul nu stie radu m

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here