NU ÎNŢELEG CU FRUMOSUL!… – Şoferi maramureşeni, lăsaţi fără permise din cauza ignoranţei

980

Polițiștii rutieri au desfășurat joi, 21 februarie, mai multe acțiuni de combatere și prevenire a accidentelor rutiere, fiind prezenți pe principalele artere rutiere din județ.

Astfel, pe raza municipiilor Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, dar şi pe drumurile publice de pe raza localităţilor Baia Sprie, Şişeşti, Şomcuta Mare, Valea Chioarului, Câmpulung la Tisa, Remeţi şi Leordina, poliţiştii, însoţiţi re reprezentanţi ai Registrului Auto Român, au oprit pentru verificări mai multe autoturisme.
“În urma verificărilor efectuate, poliţiştii rutieri au constatat 126 de sancțiuni contravenționale, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 38.000 de lei. De asemenea, polițiștii au aplicat măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce în cazul a şase conducători auto, care au depășit viteza maximă admisă cu peste 50 km/h, au efectuat depășiri neregulamentare sau nu au acordat prioritate de trecere pietonilor și autovehiculelor şi au retras pentru nereguli tehnice şapte certificate de înmatriculare”, a explicat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

Iarăşi infracţiuni rutiere!…

În cadrul aceloraşi acţiuni, poliţiştii au constatat două infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
“Pe numele unui sighetean, depistat în timp ce conducea un autoturism chiar dacă avea permisul de conducere reţinut şi pe numele unui băimărean care a condus cu permisul anulat şi în stare de ebrietate, au fost întocmite dosare penale şi se continuă cercetările, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse măsuri legale”, a menţionat Florina Meteş.

Sfaturi utile pentru şoferi

În acest context, oamenii legii vin cu noi atenţionări şi recomandări pentru conducătorii auto.
“Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere. Distanţa de frânare a unui autovehicul se tripleză în condiţiile unui carosabil alunecos. Cele mai dificile manevre pe timp de iarna în traficul urban sunt plecarea de pe loc, depasirea şi oprirea în conditii de siguranţă. Ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede?
Într-o zi în care precipitaţiile sunt abundente, numărul accidentelor creşte considerabil. Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei)! Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul. Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei. Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile. Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare! Verificaţi periodic acumulatorul acestuia! Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenta frâna de motor!”, au recomandat oamenii legii.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here