NOUTATE – Medicii de la Neonatologie devin educatori perinatali certificați

263

Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare organizează cursuri de certificare pentru educatori perinatali. Programul a inceput in 1 aprilie si va dura pana in 31 mai 2019 la unitatea medicală din Baia Mare, fiind dedicat medicilor și asistenților medicali din cadrul  celei mai mari unități sanitare cu paturi din județ.

“Obiectivul programului este de a sprijini accesul cadrelor medicale la informații de actualitate legate de perioada perinatală, pentru a putea oferi gravidelor și mamelor servicii de sănătate maternă în primele 1000 de zile”, a declarat dr. Pîrvănoiu Margareta, medic șef secție Neonatologie.

Formarea medicală este modulară, fiecare modul durează 3 zile și se cuprinde:
1. Modulul Alăptare – anatomia și dezvoltarea sânului; compoziția laptelui matern; inițierea și menținerea alăptării, avantajele alăptării pentru mama, copil și societate, problemele cele mai des întâlnite pe parcursul alăptării, sfaturi practice pentru consilierul în alăptare, alimentația mamei în postpartum și în timpul alăptării și comunicarea asertivă.
2. Modulul Nutriție perinatală – nutriția în sarcină, diversitatea alimentației sugarului, alimentația copilului în cel de-al doilea an de viață, principii de alimentație sănătoasă a copilului cu vârsta mai mare de 2 ani și comunicare asertivă.
3. Modulul despre Fiziologia sarcinii și a perioadei perinatale – sarcina-anatomie și fiziologie, schimbări adaptative în timpul sarcinii, metode și exerciții fizice indicate în sarcină, urmărirea sarcinii fiziologice, semnale de alarmă în sarcină, pregătirea perineului pentru naștere, reeducarea abdo-perineală; îngrijirea nou-născutului și lăuzia fiziologică.
4. Modului despre Naștere naturală și naștere medicalizată – generalități; pretravaliul; travaliul – modalități nemedicamentoase de gestionare a travaliului activ lu supravegherea în cadrul spitalului; protejarea perineului; expulzia și primele îngrijiri ale nou-născutului; nașterea medicalizată-modalități medicamentoase de gestionare a durerilor, indicații de provocare a nașterii, naștere cu forceps sau vacuum, indicații pentru operația de cezariană.

Absolvirea celor patru module și a examenului final va asigura cadrelor medicale participante certificarea ca și educator perinatal.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here