NOUA REALITATE MARAMUREȘEANĂ – Primării și instituții curățate lună, intrare monitorizata

877

Semnatarul acestui articol face teren prin satele maramuresene saptamânal, de mai bine de 20 de ani. Asa cum a observat colegul Marian Ilea, in numai doua saptamâni, am ajuns sa gasim spaime, stari de asediu, teama, oameni care nu mai intind mâna barbateste. Intr-o zi de teren simpla, am constatat mutatii neasteptate in societatea maramureseana.

De dimineata, am intrat la Primaria Coas. Deodata cu primarul, in timp ce o femeie curata cu spirt clante, balustrade, tot ce ar putea fi atins. Dupa o discutie din care a reiesit inclusiv ca oamenii se schimba, mai ales in rau, ca dispare cel mai de bun pret, bunul simt si respectul, am purcel la urmatoarea destinatie. La intrarea in primaria {omcuta Mare, am ajuns dupa ce, cu o zi inainte, o functionara de banca fusese luata cu targa aceea inspaimântatoare. Caz infirmat ulterior. N-am reusit sa intram in primarie fara sa ni se ia temperatura de catre o asistenta cu masca si sa ni se dea cu un spray pe mâini, un politist local veghea. Oricine intra, inclusiv functionari ai primariei. Un semn de normalitate, dealtfel, chiar daca putea fi unul benevol, oamenii sa se dezinfecteze singuri, din constiinta, la un automat de la intrare. Nu am ajuns inca la acel nivel, asa ca am salutat initiativa, chiar daca a parut „de criza”. Zilele ce vin ne dovedesc ca nu este. In primaria Baia Sprie era sedinta de urgenta, cu medicii si asistentele scolare. Primarul Sebastian Birda ne spune: „Am adoptat, pe lânga masurile luate la nivel national, si masurile noastre. Cum nu sunt cursuri, facem o dezinfectare drastica a tuturor unitatilor de invatamânt, la fel al primarie si institutii. Luam foarte in serios totul. La noi, se suprapune acest eveniment nefericit cu lansarea unui proiect POCU, prin care incepem sa impartim produse de igiena la 720 de familii din grupul tinta, incepând de saptamâna aceasta. Lunar vor primi sapun, pasta de dinti, sampon, produse specifice pentru barbati si femei. Se va petrece in zona tinta Microraion Vest.””, spune edilul baisprian.

In Cavnic, ne lovim de alta primarie unde se igieniza, doar ca nu exista nici un fel de trepidatie, de orizont negru sau gri de asteptare. „Am primit doua persoane revenite din strainatate, in ultimele doua zile, au intrat in izolare de bunavoie, au fost verificati alaltaieri de DSP, noi tinem legatura telefonic cu ei. De azi, am inceput actiuni de dezinfectare pe baza de spirt, in institutii, la transportul in comun, din doua in doua ore. Ne conformam la tot ce ni se cere. Nu avem deocamdata nici un caz, nici suspiciuni, doar cele doua familii in izolare, monitorizate. Pe de alta parte, miercuri-joi am avut anuntat un eveniment, o intâlnire a monitorilor de schi din tara, am decis ca persoanele care vin din zone ale tarii unde au fost cazuri sa fie verificate. Am decis de asemenea limitarea vânzarilor de catre comerciantii ambulanti. Vor fi, dar se va pasta distanta, mai multe reguli. La biserici nu prea avem probleme, nu vin aici mii de oameni la biserica. Avem 13-14 biserici in Cavnic si e o medie de 50-70 de persoane la câte o slujba religioasa. Li s-a spus si sa-si aduca de acasa lingurita de unica folosinta, asa ca am lamurit si acest aspect””, spune primarul Vladimir Petrut din Cavnic.

La intoarcerea spre Baia Mare, am fi vrut sa mai oprim la Caminul de batrâni din Baia Sprie, dar ne-au oprit usile inchise si anuntul de carantina, pentru gripa clasica. O zi simpla, scurta chiar, de teren, din martie 2020. Pe neasteptate, in zile, se schimba reguli, abordari, mentalitati. Oamenii intra incet in setarea de supravietuire. Autoritatile la fel. Peste toate, am vazut di partea autoritatilor grija, respect, implicare. Ceea ce inseamna enorm.

Alexandru Ruja

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here