NOUA LEGE A PENSIILOR -Studiile de doctorat şi masterat, vechime în muncă

833

Proiectul legii noi a pensiilor aduce schimbări importante pentru toţi pensionarii din Maramureş. Aceste modificări avute în vedere au fost prezentate Comisiei de Dialog Social şi Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice în cadrul întâlnirii care a avut loc recent la Prefectura Maramureş.

Secretarul de stat Adrian Marius Rândunică a subliniat că proiectul noii legi a pensiilor îşi propune ca din sistemul de pensii din România să fie eliminate inechităţile dintre beneficiarii sistemului, respectiv atât între genuri cât şi pentru fiecare tip de gen, precum şi dintre categoriile de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării.

„Prin acest proiect este definit pensionarul. Proiectul de lege supus aprobării îşi propune ca sistemul de pensii din România să se fundamenteze pe câteva principii de bază. Şi anume cel al contributivităţii, potrivit căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite, cel al solidarităţii sociale, conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege”, a spus Rândunică. Un alt principiu care ar urma să fie aplicat în acest proiect este cel al egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege.

15 ani stagiul minim de cotizare pentru asimilarea perioadei necontributive

Oficialii Ministerului Muncii au arătat că sfera perioadelor necontributive se va extinde şi vor fi asimilate stagiilor de cotizare, prin valorificarea perioadei de master şi doctorat în plus faţă de studiile universitare la zi, stagiul militar, pensia de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice.

„Studiile universitare, master, doctorat se valorifică la stabilirea drepturilor de pensie doar pe durata normală de studii, conform legii. Condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani”, au adăugat oficialii Ministerului Muncii.
Apoi, reglementările referitoare la contractul de asigurare facultativă vizează, printre altele, categoriile de persoane care pot cumpăra vechime în muncă pe o perioada de maximum cinci ani la alegere din perioade diferite, anterioare încheierii contractului, în care nu au desfăşurat activităţi profesionale.

Conform noului proiect al legii pensiilor, plata se poate face în rate, dar nu mai târziu de un an de la încheierea contractului, iar în cazul neplăţii integrale, stagiul de cotizare se valorifică proporţional cu suma plătită. Venitul la care se poate asigura facultativ este cel puţin câştigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat. Acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here