NOBELUL MUZICII – Încă un premiu pentru trupa Metallica

542

Trupa rock Metallica şi Institutul naţional afgan pentru muzică şi fondatorul său, dr. Ahmad Sarmast, au fost desemnaţi drept laureaţi ai prestigiosului premiu Polar, considerat Nobelul muzicii, relatează miercuri Press Association.

Printre câştigătorii precedenţi ai premiului, ajuns la al 27-lea an de decernare, se află Sting, Patti Smith, Paul Simon, Chuck Berry sau Bjork.
Laureaţii din 2018 vor fi anunţaţi în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura la Stockholm pe 14 iunie.

În fiecare an premiul este acordat unui număr de doi laureaţi, unul pentru muzică contemporană şi celălalt pentru cea clasică, şi este decernat pentru merite deosebite în muzică.

Premiul este înmânat în prezenţa familiei regale a Suediei şi fiecare laureat primeşte o sumă de un milion de coroane suedeze (88.000 de lire sterline).

Lars Ulrich, baterist şi cofondator al Metallica, a spus că “primirea premiului Polar este un lucru incredibil şi ne plasează într-o companie distinsă”.

“Este o mare confirmare a tot ceea ce Metallica a făcut în ultimii 35 de ani. În acelaşi timp, simţim că suntem la apogeul carierei şi avem mulţi ani înaintea noastră. Vă mulţumim foarte mult”, a adăugat el.

“Mă simt foarte onorat să mă aflu într-o companie selectă împreună cu alţii care au primit premiul Polar pentru muzică. Atât eu, cât şi Metallica suntem recunoscători să avem acest lucru ca parte a moştenirii, a istoriei noastre”, a declarat la rândul său solistul vocal şi cofondatorul James Hetfield.

Directorul ANIM, dr. Ahmad Sarmast, a declarat că este “încântat, onorat şi privilegiat” să primească acest premiu alături de institutul muzical pe care l-a fondat în 2010 în contextul distrugerii tradiţiei muzicale afgane de către războiul civil.
Între anii 1996 şi 2001 muzica a fost complet interzisă în ţară, dar acum institutul asigură un mediu de învăţare axându-se pe susţinerea copiilor cei mai săraci, orfanilor şi fetelor din Afganistan.

“Credem că cei doi laureaţi, deşi provin din lumi foarte diferite, exemplifică misiunea premiului Polar pentru muzică, de a onora muzicieni şi organizaţii muzicale ale căror activităţi au produs un impact asupra vieţilor oamenilor. Metallica sunt iubiţi şi admiraţi de milioane de fani de heavy metal de pe întreg globul (…) Dr. Ahmad Sarmast a fondat Institutul afgan pentru muzică pentru a readuce bucuria şi puterea muzicii în vieţile copiilor. Munca ANIM cu copii dezavantajaţi este o adevărată inspiraţie”, a declarat Marie Ledin, managing director al Polar Music Prize.

Laureaţii premiului muzical Polar sunt decişi de un comitet independent format din 12 membri.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here