NESIGURANȚĂ ÎN MARAMUREȘ – 68 furturi din autoturisme în trei luni. Baia Mare, lider absolut la infracțiuni

353

Siguranţa autoturismelor depinde şi de proprietari care, adoptând o conduită preventivă, ar putea evita victimizarea. Furturile din autoturisme sunt un tip de infracţionalitate care se regăseşte în special în comunităţile urbane, aglomerate.

Vizate de infractori sunt în special bunurile lăsate la vedere în autoturisme, pentru sustragerea cărora hoţii fie profită de neasigurarea maşinii de către proprietar, fie provoacă distrugerea geamurilor.

# Baia Mare, lider absolut la infracțiuni
În primul trimestru al acestui an, în judeţul Maramureş au fost sesizate 68 de furturi din autoturisme, 50 dintre acestea în municipiul Baia Mare. Electronicele, aparatele electrice, genţile, borsetele sau telefoanele lăsate la vedere favorizează producerea de infracţiuni. “Ultima sesizare de acest gen a fost marți, 9 aprilie, când, dintr-un auto lăsat cu portierele neasigurate pe strada Vasile Alecsandri din municipiu, au fost sustrase două telefoane mobile, prejudiciul reclamat fiind de peste 9.000 de lei”, a explicat Cecilia Grozavu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș. Sunt şi situaţii în care prejudiciul cauzat prin distrugerea geamului sau a lunetei este mai mare decât valoarea bunului sustras, deoarece genţile uitate la vedere nu conţin bunuri.

# Infractor prins în flagrant
Au fost și situații în care infractorii au fost descoperiți chiar de proprietari. S-a întâmplat pe strada Enescu din Baia Mare. “Nu aveam somn într-o noapte, așa că am mers să fumez o țigară. La un moment dat, am văzut că e cineva în mașina mea. Am ieșit urgent din bloc și m-am dus ață în parcare. L-am întrebat ce face în mașină și mi-a răspuns că… își caută muzică. I-am spus să nu se miște și am sunat la 112. A venit poliția și l-a luat. A mai fost un individ care dădea târcoale, la câțiva metri distanță, însă a fugit de îndată ce și-a văzut prietenul prins. Am încercat să merg după el când a venit poliția să îl ridice pe primul, însă nu știu încotro a mers. Însă, în acea perioadă, mai multe mașini au fost sparte atât în cartierul Săsar, cât și dincolo de râu, în zona spitalului. Sunt mulți de ăștia care profită de întuneric să fure ce găsesc prin mașini. Am înțeles că unii bruiază sistemul de deschidere centralizată. Alții folosesc uneltele clasice, de spart ușile”, a spus băimăreanul Mihai B.

# Cum evitați furturile
Pentru prevenirea furturilor din autoturisme, poliția vine cu o serie de recomandări.
Nu lăsați la vedere, în interiorul mașinii, obiecte de valoare (telefoane mobile, dispozitive GPS, camere de filmat, laptopuri, portmonee, poșete), chiar dacă lipsiți pentru scurt timp! Nu lăsați la vedere (sau în torpedou) documente personale sau ale autoturismului! În stațiile PECO, nu lăsați autoturismul neasigurat în timpul achitării contravalorii combustibilului! Nu lăsați geamuri deschise sau întredeschise dacă părăsiți autoturismul, chiar și pentru scurt timp! Asigurați-vă că portierele s-au închis atunci când părăsiți mașina și acționați închiderea centralizată!

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here