NEREGULI GRAVE LA DIRECȚIA COPILULUI – Șefii de centre, în vizorul conducerii Consiliului Județean

1714

Decesul bătrânului de la centrul social din Sighetu Marmației a readus în atenția opiniei publice gravele probleme care există în centrele sociale aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția a Copilului Maramureș. Consilierul personal al președintelui CJ MM, Attila Somogyi, a vorbit despre nerespectarea procedurilor vizavi de oamenii îngrijiți în aceste centre, despre igiena personală a acestor oameni care se face numai când este nevoie, despre cazurile de păduchi în aceste centre, dar și despre multe alte probleme care au nevoie de rezolvare urgentă și nu a fi băgate sub preș.

„Avem foarte multe pretenții, inclusiv materiale, dar avem foarte puțină vocație. Incidentul din 14 februarie este o problemă pentru noi, pentru că un spațiu a ieșit din administrare. Eu consider că s-a făcut o mare greșeală, care ține și de lipsa respectării procedurilor, dar și de lipsa de umanitate a unora care lucrează în sistem. Acest om avea nevoie de îngrijire permanentă, ceea ce eu consider că nu s-a întâmplat, în condițiile în care joi a avut acea stare de disconfort, un semnal evident că organismul cedează undeva. Nu pot admite ca asistenta șefă, care a fost sunată de asistenta de serviciu, să spună că e problema ta, ești de servici, asumă-ți răspunderea. dacă crezi, cheamă salvarea sau nu.

De ce nu a fost informat șeful de centru, ca să meargă să vadă care este situația. Acest om, Velisca, a fost găsit mort a doua zi. În asistența socială din Maramureș trebuie operate niște schimbări, care pornesc de la modul în care înțelegem să facem management, la modul în care înțelegem să respectăm procedurile, la modul cum acceptăm ideea că nu avem un serviciu de la ora 8 la ora 16:00 și avem grijă de oameni vulnerabili, care nu se pot proteja singuri. Asemenea evenimente se pot intampla oricand. Există nereguli și vizavi de ceea ce înseamnă această infrastructură numită șefii de centre, care pun o presiune imensă pe conducere și care sunt un fel de auto considerata elita.

Am informații că prezența lor în centre este extrem de rară, dar sunt foarte vocali pe salarii de 4000 lei și peste. Cum este posibil să nu respecți procedura? Întrebat fiind dacă se respectă în acest centru de la Sighet procedură cu igienă personală a pacienților zilnic, mi s-a spus ca nu. Când le faceți duș acestor oameni? Când este nevoie. Suntem cumva în secolul al 19-lea? Aceste lucruri se întâmplă in toate centrele, inclusiv in centrele din Baia Mare. Am avut cazuri de sase ori pe an paduchi ion centrele de recuperare”, a mentionat Somogyi.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Doru Dăncuș, a adus în discuție problema sancțiunilor care se pot aplica, “dar asta nu înseamnă că sub titulatura de funcționar public, de manager, a unei direcții asa de importante, în care sunt semnalate frecvent probleme, fiind constatate deficiențe de la cel mai mic nivel. Să nu putem să facem nimic, mi se pare că suntem neputincioși. Trebuie văzute condițiile legale prin care actul managerial să fie tras la răspundere. Acești șefi de centre sunt in subordinea managerului, până la urmă. Dacă ei pun presiune pe manager, managerul ce face? Nu are instrumente ca să îi verifice, să îi sancționeze? Se impun sancțiuni și măsuri drastice”.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here