NEPĂSARE ȘI SUBFINANȚARE – SOS Muzeul Satului din Sighet!

573

Ca și cum nu ar fi îndeajuns faptul că fațada clădirii care găzduiește Secția de Etnografie a Muzeului Maramureșean Sighet arată ca după război, o situație neplăcută se regăsește și la Muzeul Satului.

Instituția de cultură a fost edificată de-a lungul anilor cu multă muncă și mare efort. Au fost aduse și recondiționate case foarte vechi din întregul Maramureș istoric. Casele sunt din sec. al XVI-lea, sec. al XVII-lea, sec. al XVIII-lea și sec. al XIX-lea. Datorită subfinanțării cronice a Muzeului Maramureșean Sighet și a lipsei de personal, dar și a nepăsării manifestate de cei care ar trebui să se implice în conservarea elementelor de patrimoniu s-a ajuns în ipostaza foarte neplăcută ca apa de ploaie să se infiltreze prin acoperișurile a 25 de case, unele dintre acoperișuri fiind atât de grav afectate încât au căzut la pământ.

‘’Periodic, este necesară schimbarea acoperișurilor, respectându-se aceleași materiale și tehnici vechi. Din păcate, în prezent nu mai există același lemn de calitate (șindrilă) care exista cu zeci de ani în urmă. Lemnul se deteriorează datorită agresivității condițiilor climatice. Iarna grea din acest an a făcut ca unele acoperișuri să cadă. Este nevoie urgentă de fonduri pentru recondiționarea acestor case. Am făcut solicitări către Primăria Sighet și Consiliul Județean Maramureș. Muzeul Satului din Sighet nu este doar al sighetenilor sau maramureșenilor ci și al țării. Tragem din nou un semnal de alarmă și sperăm să găsim înțelegere. În curând vine sezonul estival și ar fi păcat ca numeroșilor turiști care vin din țară și străinătate să viziteze Muzeul Satului să li se ofere o asemenea imagine neplăcută’’, a spus Ioan Boroica, cercetător științific.

Până se vor găsi fondurile necesare recondiționării caselor afectate, acestea rămân o pată rușinoasă pe obrazul acelora care, deși cunosc situația, se fac că nu văd și  nu fac nimic.

Liviu Șiman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here