NEPĂSARE ŞI INCOMPETENŢĂ – Zeci de monumente istorice din Maramureş stau să se prăbuşească

331

Există numeroase monumente istorice în Maramureş care au nevoie urgentă de reabilitare şi punere în siguranţă. Adevărat este că marea majoritate a monumentelor istorice au nevoie de o mai mare punere în valoare, pentru a atrage turişti tot mai mulţi de la an la an.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş lucrează la o listă a monumentelor istorice din judeţ aflate în stare de colaps/precolaps. Până acum au fost identificate 28 de astfel de monumente, unele dintre ele fiind la un pas de prăbuşire. Printre ele sunt şi biserici de lemn.

Ca fapt divers, cele mai multe dintre monumentele cu probleme din această listă sunt din Baia Mare. Aici avem cetatea din Baia Mare, punct „Valea Borcutului” – Dealul Cetăţii, la 500 metri de staţia de exploziv în cartierul Valea Borcutului. Este necesară cercetarea, protecţia monumentului, semnalizarea acestuia şi punerea în valoare.

“ Avem apoi Cetatea Chioarului, sat Berchezoaia, comuna Remetea Chioarului, Mănăstirea Cuhea, cu biserica de piatră, necropolă medievală, situată în Bogdan Vodă, ruinele bisericii cneziale de la Giuleşti, din satul Giuleşti, cetatea de la Seini din Seini, aflată în precolaps. Necesită protecţie, semnalizare şi punere în valoare. Pe lista aceasta mai avem rezervorul de apă al vechiului apeduct din Baia Mare, aflat în stare de precolaps. Nu se cunoaşte proprietarul, iar la propunerea noastră monumentul va fi preluat în inventarul municipiului, care a şi construit edificiul şi va fi reabilitat, iar apoi pus în valoare”, a declarat, pentru Axanews.ro, Aura Pintea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş.

Tot în Baia Mare un alt monument aflat în precolaps este Restaurant Casino, fiind necesară restaurarea şi punerea în valoare. Un alt monument de categoria B aflat în precolaps este casa din Piata Libertăţii nr. 1. Claustrul mănăstirii Minoriţilor este o altă clădire din centrul vechi al Băii Mari aflată în stare de precolaps, monument aflat în litigiu şi din această cauză nu au fost făcute până acum lucrări de restaurare şi punere în valoare. Un monument emblematic este Casa Iancu de Hunedoara, monument de categoria A, aflat în precolaps. În cazul acestui monument există mai mulţi proprietari, partea de subsol s-a aflat în litigiu, necesită consolidare, reabilitare şi punere în valoare.

Nu putea lipsi de pe această listă fostul palat episcopal, azi Întreprinderea de tricotaje, aflat în colaps. Un monument aflat în proprietatea unei firme aflate în faliment, administrat de o firmă lichidatoare. Ştim că două porţiuni din faţadă s-au prăbuşit deja, există un dosar penal în legătură cu această clădire.

“S-a declanşat procedura de exercitare a dreptului de preempţiune de către Primăria Municipiului Baia Mare, necesită consolidare, reabilitare, punere în valoare. Mai avem, tot în Baia Mare, sistemul de fortificaţii al oraşului medieval, zidul de apărare al cetăţii Baia Mare, un fragment de fapt. Pe lista care va ajunge la Ministerul Culturii am mai inclus sinagoga, Casa Pocol, aflată în stare de colaps, aici fiind necesare de urgenţă lucrări de punere în siguranţă, de consolidare şi restaurare”, a adăugat Aura Pintea.

Şi în Baia Sprie avem monumente istorice cu probleme. Primul dintre ele este Oficiul Minelor, stare de colaps, existând probleme cu stabilirea proprietarului, firma deţinătoare s-a dizolvat, iar un perete dinspre curtea interioară s-a prăbuşit. Urmează şcoala generală numărul 1, monument categoria B, stare de precolaps, necesită consolidare, reabilitare, punere în valoare.

În satul Berchez, comuna Remetea Chioarului, se află biserica cu hramul “Sfântul Ioan Botezătorul”, aflată în stare de precolaps, fiind necesare lucrări de consolidare, reabilitare şi punere în valoare. În stare de colaps se află flotaţia de metale neferoase din Cavnic, Direcţia Judeţeană de Cultură Maramureş subliniind că Remin-ul, societate aflată în reorganizare, nu a investit în conservare şi restaurare. Tot în Cavnic, şi tot în stare de colaps, sunt ruinele topitoriei pentru extragerea aurului, monument de categoria B în lista monumentelor istorice din România.

La acest monument este necesară cercetare, protecţie, respectiv punere în valoare. Starea de colaps se aplică şi pentru biserica de lemn cu hramul “Sfântul Nicolae” din satul Costeni, comuna Cupşeni. Aici, în furtuna din septembrie 2017, s-a prăbuşit turnul, iar preotul nu găseşte fonduri pentru refacere. Starea de precolaps se aplică pentru absida bisericii de lemn “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Cufoaia, oraş Târgu Lăpuş. Aici este necesară schimbarea învelitorii, remontarea uşilor şi refacerea altarului de piatră dislocat. O altă biserică din Maramureş care necesită de urgenţă restaurare este biserica “Sfântul Nicolae” din satul Fântânele, oraş Târgu Lăpuş.

Urmează, în ordine, pe lista DJC Maramureş “Casa Maria Pop” din Remetea Chioarului, monument de categoria B, în stare de colaps, primăria din localitate având o tentativă eşuată de a prelua casa şi face strămutarea ei. Casa Iurca din Sarasău este, de asemenea, în colaps, la fel foişorul Unirii Tuturor Românilor din Şişeşti. Direcţia de Cultură Maramureş atrage atenţia în cazul acestui monument că materialul lemnos a fost numerotat şi depozitat în vederea reconstituirii, însă nu s-a realizat în anul Centenarului nimic până acum. Sediul Districtului Chioar, azi Unitate militară de jandarmi, din Şomcuta Mare, este şi el în stare de precolaps, reuşindu-se schimbarea învelitorii, însă este nevoie urgentă de restaurare. Ultimul monument aflat acum în evidenţele Direcţiei ca fiind în stare de colaps este Curia care se află în Ţicău, oraş Ulmeni.

“Mai pot exista şi alte monumente istorice în stare gravă şi vom completa lista cu cât umblăm mai mult pe teren/sau dacă vom fi sesizaţi”, a concluzionat Aura Pintea.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here