NEMULȚUMIRI – Greco-catolicii au mai pierdut o biserică în Maramures

652

După scandalul care a avut loc la Breb pe data de 14 august 2016, când parohia greco-catolică de acolo a fost nevoită, în urma Deciziei Curții de Apel Cluj, să predea biserica veche, de proprietate greco-catolică până în anul 1948, parohiei ortodoxe din localitate, pe principiul majorității, iată că din această lună greco-catolicii maramureșeni au mai pierdut o biserică în favoarea ortodocșilor. În data de 12 iunie 2018, comunitatea greco-catolică din parohia Tăuții de Sus a fost nevoită să predea biserica greco-catolică (construită în anul 1773), monument istoric, parohiei ortodoxe din aceeași localitate. Biserica are hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. 

Greco-catolicii maramureșeni spun că “după instaurarea regimului comunist, România devine o închisoare mare cât țara, iar într-o Românie ocupată de armata sovietică și supusă izolării în lagărul comunist, Biserica Greco-Catolică era condamnată după un plan bine stabilit de la Moscova și care urma să fie pus în aplicare de către statul comunist român.

Presiunile, intimidările, arestările și torturile au fost încununate cu Decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948, prin care Biserica Greco-Catolică este suprimată și toate bunurile sunt trecute în posesia Bisericii Ortodoxe. Cu biserica și casa parohială confiscate de statul comunist și date Bisericii Ortodoxe, comunitatea greco-catolică din Tăuții de Sus își continuă drumul de credință în catacombe prin celebrarea serviciilor religioase în diverse locuri improvizate”.

A fost nevoie de căderea regimului comunist pentru ca comunitatea greco-catolică din Tăuții de Sus să încerce să reintre în posesia propriei biserici, “în ciuda ostilităților parohiei ortodoxe din localitate, care își construise o biserică nouă. În urma refuzului parohiei ortodoxe de a retroceda comunității greco-catolice biserica, aceasta din urmă s-a văzut nevoită să apeleze la instanțele civile, în speranța că i se va face dreptate.

Prin Decizia Civilă nr. 388/A/2015 a Curții de Apel Cluj din 6 martie 2015, Parohiei Greco-Catolice Tăuții de Sus i se recunoștea dreptul de proprietate asupra bisericii monument istoric din localitate, și se dispunea restabilirea situației anterioare de carte funciară, în sensul reînscrierii în favoarea Parohiei Greco-Catolice Tăuții de Sus a dreptului de proprietate asupra lăcașului de cult, decizia fiind definitivă și executorie. Această decizie a fost executată, fapt ce adus la situația ca greco-catolicii din Tăuții de Sus să intre de drept și de fapt în posesia propriului lăcaș de cult.

Iată că după trei ani de când comunitatea greco-catolică din Tăuții de Sus a fost pusă în posesie și se roagă în propria biserică, in 12 iunie a.c., această comunitate se vede pusă în situația de a părăsi biserica construită de strămoșii lor la 1773, în urma altei decizii a aceleiași instanțe, Curtea de Apel Cluj, care anulează propria decizie din 6 martie 2015.

Ceea ce se întâmplă la Tăuții de Sus ne întristează și are la origini lipsa unei legislații clare, care să reglementeze situația juridică a lăcașurilor de cult confiscate de regimul comunist, precum și atitudinea Bisericii Ortodoxe Române și lipsa de voință a puterii politice din România, care neglijează Biserica Greco-Catolică minoritară în țara noastră. Biserica Greco-Catolică nu ar merita să fie tratată cu atâta indiferență și soluții nedrepte. Abuzul regimului comunist din 1948 nu a fost nici astăzi reparat în totalitate.

Comunitatea greco-catolică din Tăuții de Sus se va ruga în continuare în spații improvizate și va privi cu întristare la locașul de cult, care va rămâne gol (întrucât parohia ortodoxă mai are o altă biserică mai mare) și care, probabil, va reveni la folosința pe care a avut-o înainte vreme, aceea de capelă mortuară”, sustine comunitatea greco-catolica.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here