NEGLIJENŢA STĂPÂNILOR – Tot mai multe animale de companie pierdute în Baia Mare

650

Pierderea animalelor de companie a devenit o problemă în municipiul reşedinţă de judeţ. Aproape zilnic pe Internet, pe grupurile special create pentru iubitorii animalelor de companie, găsim anunţuri legate de pierderea câinilor sau, mai nou, a pisicilor. Ce nu ştiu, probabil, mulţi dintre proprietarii acestor animale este că pentru fapta lor riscă să fie amendaţi de Poliţia Locală, iar amenda nu este deloc de neglijat.

“Da, din păcate, pierderea animalelor de companie a devenit o problemă în Baia Mare. Ca şi abandonul sau lipsa sterilizării. Pe lângă că se abandonează mulţi câini, avem acum şi problema pierderii lor. Cine şi-a pierdut o dată câinele, o va face şi a doua sau a treia oară. Din punct de vedere al Consiliului Local Baia Mare, problema este foarte bine pusă la punct. Avem un acord cu autorităţile locale legat de ecarisaj, iar din punct de vedere al legislaţiei lăsarea nesupravegheată pe domeniul public a animalului de companiei se sancţionează cu amendă de 2000 lei. Prin aplicarea unor astfel de măsuri, poate îi facem pe stăpânii acestor animale să înţeleagă că nu e bine ce fac”, a declarat, pentru Axanews.ro, Viorica Dango.

Între reprezentanţii Adăpostului de Câini din Baia Mare şi Poliţia Locală au avut loc în aceste zile discuţii pe această temă, iar poliţiştii locali spun că vor trece la sancţionarea celor care nu au grijă de animalele de companie şi le lasă nesupravegheate pe domeniul public. Viorica Dango continuă: “Dacă nu eşti în stare să ai grijă de un câine, atunci mai bine nu îţi lua unul. Am avut cazuri de golden retriever-ri pierduţi pentru a doua sau a treia oară şi ni se spune să îi lăsăm unde sunt, că vor găsi ei drumul spre casă. Nu cred că este normal aşa ceva, că pentru ei nu contează că vine acasă peste o zi, o săptămână sau o lună”.

Proprietarii animalelor, principalii vinovaţi

Părerile băimărenilor sunt unanime. De vină sunt proprietarii acestor animale, care nu ştiu să aibă grijă de ele, aşa cum trebuie. “Din punctul meu de vedere, este necesară conştientizarea stăpânilor de câini în privinţa responsabilităţii pe care o au faţă de câini, să nu îi mai piardă. Am văzut pe Internet numeroase anunţuri despre câini care se pierd frecvent din cauza neatenţiei stăpânilor Apoi ar trebui să se vorbească despre sterilizarea celor fără drept de montă, că e plin internetul de anunţuri legate de găsirea unor masculi pentru montă.”, spune Andra.

“Am şi eu un câine, dar am grijă de el să nu îl pierd. Văd pe grupurile astea de pe facebook aproape zilnic anunţuri legate de câini care s-au pierdut sau de câini care au fost găsiţi prin centrul vechi al Băii Mari sau prin parcuri. Recent a fost un caz al unui câine din rasa husky, dar am avut şi bichoni sau alte rase. Poate că un câine totuşi nu e pentru oricine”, a adăugat Mihai M.

FOTO Adapostul de caini Baia Mare

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here