NATURĂ – O specie de fluture va zbura din nou în Anglia după 40 de ani de la dispariţia sa, datorită unui proiect de conservare

310

Un fluture care a dispărut din Anglia în urmă cu peste 40 de ani va bate din nou din aripi în această ţară în cadrul unui proiect de reintroducere a speciei n habitatul natural, notează joi Press Association.

Mai multe exemplare de fluturi din specia Carterocephalus palaemon urmează să fie eliberate într-o zonă secretă din Rockingham Forest din comitatul Northamptonshire (centrul Angliei), în speranţa că se vor împerechea şi vor pune bazele unei noi populaţii.

Numărul exemplarelor din această specie care se regăseşte încă în sălbăticie în Scoţia a fost întotdeauna limitat, însă acestea au dispărut din Anglia în 1976 din cauza schimbărilor din cadrul habitatului lor natural, potrivit ecologiştilor.

Pentru proiectul de reintroducere a speciei în Anglia, câteva zeci de fluturi de ambele sexe au fost capturaţi de experţi din regiunea Fagne-Famenne din Belgia unde aceste insecte trăiesc într-un habitat similar celui din Rockingham Forest.

Proiectul condus de organizaţia Butterfly Conservation are ca scop salvarea de la extincţie a douăzeci de specii şi susţinerea altor două sute prin nouăsprezece iniţiative desfăşurate în Anglia, precizează sursa citată.

”Astăzi este un pas important pentru conservarea (speciilor) din Marea Britanie”, a declarat doctor Nigel Bourn, director ştiinţific în cadrul Butterfly Conservation. ”Este un privilegiu să ajutăm la reintroducerea acestui fluturaş carismatic în vechea sa fortăreaţă din Rockingham Forest. A fost nevoie de mulţi ani şi de multe eforturi din partea multor oameni pentru a ajunge în acest punct şi sunt foarte mândru că fac parte din echipa care colectează aceşti fluturi frumoşi şi îi reintroduce în sfârşit în Anglia”, a adăugat el.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here